Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Finanțare record pentru programul „Casa Verde”: Statul va da până la 30.000 de lei celor care montează panouri fotovoltaice

Finanțare record pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”: două miliarde de lei. Suma suportată de stat crește de la 20.000 de lei la 30.000 de lei și include atât cumpărarea panourilor, cât și a bateriilor de stocare.

Înscrierea se va face, ca până acum, în aplicația Administrației Fondului pentru Mediu, iar persoanele fizice se pot înscrie de pe 27 septembrie.

Ghidul de finanțare pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”a fost lansat de Ministerul Mediului.

Înscrierile se fac până pe 27 seprembrie

Laurențiu Adrian Neculăescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Anul acesta, din bugetul de două miliarde de lei, estimăm 67.000 de noi beneficiari, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un total de 200.000 de familii care au beneficiat, în decurs de câțiva ani, de programul „Casa Verde Fotovoltaice”.

Beneficiarii pot primi până la 30.000 de lei din partea statului, iar condiția este ca ei să opteze pentru panouri fotovoltaice cu o putere minimă de 3 kW. Viitorii prosumatori trebuie să scoată din buzunar 3.000 de lei.

Energia produsă în timpul zilei este păstrată în baterii, iar seara poate fi consumată

Mai mult, apare o cerință nouă: aceea de a instala și sisteme de stocare a energiei electrice. Astfel, energia produsă în timpul zilei este păstrată în baterii, iar seara poate fi consumată.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Acest lucru înseamnă mai multă independență energetică și facturi mai mici pentru românii beneficiari de astfel de programe.

Înscrierile pentru finanțarea montării panourilor fotovoltaice încep pe data de 6 septembrie. În prima etapă, timp de o săptămână, se vor înscrie instalatori, pentru a fi validați. Ulterior, de pe 27 septembrie și până pe 8 octombrie se pot înscrie persoanele fizice, iar pe data de 9 octombrie unitățile de cult. Astfel, clădirile în care locuiesc clericii sau bisericile ar putea avea panouri fotovoltaice.

„Vor fi aceleași documente minimale pentru înscriere”

Laurențiu Adrian Neculăescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Vor fi aceleași documente minimale pentru înscrierea în cadrul programului și anume actul de identitate, certificatele fiscale, atât de la impozite și taxe locale, cât și de la bugetul consolidat din care să rezulte că persoana fizică nu are datorii și extrasul de carte funciară.

Datorită cererii mari a românilor și pentru a nu se bloca aplicația informatică a Administrației Fondului pentru Mediu, înscrierea persoanelor fizice se va face într-o singură zi, nu în trei, ca până acum, în funcție de zona unde au domiciliul. Iar după ce se înscriu, viitorii prosumatori vor începe să își aleagă instalatorii din lista publicată pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu.

Laurențiu Adrian Neculăescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: Vom deschide o nouă sesiune de acreditare pentru noi firme care doresc să participe la programul Casa Verde. Fac mențiunea pe această cale că firmele care au fost anul trecut acreditate de AFM rămân în continuare dacă doresc să participe și în sesiunea de anul acesta.

A fost lansat și ghidul programului „Rabla pentru tractoare”.

Ministerul Mediului a lansat și ghidul programului „Rabla pentru tractoare”. Acesta va avea un buget de 500 de milioane de lei, iar statul va finanța cumpărarea unui utilaj agricol autopropulsat și a accesorilor agricole în procent de 65-80%, în funcție de vârsta fermierului.

Cei sub 40 de ani vor prmi finanțarea maximă de 80%. Din toamnă va fi lansat și programul „Rabla pentru sobe”. Românii pot primi până la 10.000 de lei pentru a înlocui echipamentele poluante de încălzire cu unele mai eficiente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE