Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plajele de la noi, mai curate de la apariția SGR. Nu am scăpat, însă, de poluarea cu plastic

Gunoaiele pe care le aruncăm pe plajă se întorc tot la noi prin mâncare, apă sau aer. Înghițim aproximativ cinci grame de microplastic în fiecare săptămână, adică echivalentul unui card bancar. Autoritățile din Constanța spun că au observat mai puține PET-uri pe plaje datorită sistemului de garanție-returnare, însă plasticul rămâne principala sursă de poluare.

Înghițim aproximativ cinci grame de microplastic în fiecare săptămână

Maia Bondici, jurnalistă Euronews: „Marea Neagră este printre cele mai poluate mări din Uniunea Europeană. Aproximativ 90% dintre deșeurile găsite în apă sunt din plastic”.

Marta Popescu, expertă de mediu „Mai Mult Verde”: „Este unul dintre cele mai periculoase materiale. Acesta nu dispare niciodată, el doar devine din ce în ce mai mic și se dezintegrează, afectând atât flora, cât și fauna”.

Administratorii plajelor spun că le asigură turiștilor toate condițiile să nu-și lase gunoaiele pe nisip.

Elena Garofil, reprezentanta administrației plajei: „Din punct de vedere al deșeurilor avem tomberoane speciale, puse special pentru fiecare categorie pe care o avem, iar băieții în fiecare dimineață și seară se ocupă cu siguranță de tot ce înseamnă deșeuri de pe plajă aruncate de clienți. Sunt și clienți foarte prietenoși cu mediul, dar sunt și clienți poate mai puțin prietenoși”.

Turistă: Sunt foarte multe coșuri de gunoi aici pe plajă și ni le aruncăm singure, adică încercăm să fim cât se poate de civilizați și să păstrăm curățenia pe lângă șezlong.

Turistă: De regulă ni le strângem într-un bagaj al nostru și îl ducem la hotel sau dacă găsim amenajat pe plajă, le așezăm acolo.

Însă nu toți turiștii fac la fel. Sunt foarte multe gunoaie care sunt lăsate la întâmplare și de cele mai multe ori ajung în mare. Garda de mediu a dat operatorilor de plaje peste 50 de amenzi de la începutul sezonului pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor. Există însă și semne bune. Autoritățile spun că au observat mai puține PET-uri pe plaje de când a fost implementat sistemul de garanție-returnare.

Steluța Popescu, comisar Garda de Mediu Constanța: „Se observă o îmbunătățire în ceea ce privește colectarea deșeurilor din plastic, deci nu mai sunt cantități atât de mari abandonate”.

Majoritatea deșeurilor ajung în mare prin Dunăre. Aproximativ 100 de tone de plastic se varsă în Marea Neagră în fiecare an. Cele mai des întâlnite sunt pungile, tacâmurile de unică folosință și PET-urile fără simbol de garanție.

La nivel global, peste un milion de pești și păsări mor din cauza plasticului în fiecare an. Acestea îl confundă cu hrana.

Marta Popescu, expertă de mediu „Mai Mult Verde”: „Se întoarce totul chiar împotriva noastră. Și atunci, pe lângă ce spuneam mai devreme, flora și fauna care este afectată iremediabil, facem și noi parte din acest lanț trofic și lăsând la o parte povestea cu peștele care mănâncă plasticul și noi care mănâncăm peștele, deja am ajuns să și inhalăm acest microplastic”.

Fiecare dintre noi înghițim aproximativ cinci grame de microplastic în fiecare săptămână, adică echivalentul unui card bancar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE