Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Care au fost cele mai mari inundații provocate de Dunăre. Viitura din 2006 a avut cel mai mare debit din ultimii 160 de ani

De-a lungul timpului, Dunărea a reprezentat atât o sursă de bogăție și comerț pentru România, cât și o amenințare iminentă prin inundațiile devastatoare. În anii 1970, 1997, 2006 și 2010, fluviul a ieșit din matcă și a provocat pagube importante. În special în 1970, inundațiile au afectat grav sudul țării, iar în 2006, mai multe localități au fost evacuate din cauza nivelului extrem de ridicat al apei. 

Inundațiile devastatoare din 1970

Cele mai grave inundaţii au avut loc în anii ’70, când Dunărea a făcut prăpăd în Deltă. Curți, grădini și case, biserici și cimitire, au căzut pradă furiei apelor. Presa de la acea vreme a relatat zilnic despre lupta oamenilor cu inundațiile. 

În 23 mai 1970, ziarul "România liberă" scria că multe localităţi şi zone agricole din judeţele Ilfov, Ialomiţa, Brăila și Galaţi au fost inundate, iar în judeţul Tulcea, de-a lungul braţului Măcin, "apele învolburate ale Dunării s-au întins în lunci din care nu se mai văd decât coroanele arborilor". 

După Revoluție, Administrația Națională „Apele Române” a identificat trei evenimente semnificative la nivelul Dunării.

Primul a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 1998, când apele fluviului s-au revărsat în localitatea Sulina.

Viitura din 2006: Cel mai mare debit din ultimii 160 de ani

A doua viitură considerată a fi una dintre cele mai periculoase din istoria România a fost cea din primăvara anului 2006, când peste 1.100 de kilometri pătrați de teren au fost inundați de-a lungul Dunării.  

Dunărea a avut cel mai mare debit înregistrat din 1840 până atunci, de aproximativ 15.800 de metri cubi pe secundă. Prăpădul a durat 60 de zile, cea mai mare durată a unui dezastru provocat de ape. Nu mai puțin de 15.000 de persoane au fost evacuate. Mai multe diguri s-au prăbușit, ceea ce a dus la inundarea unei suprafețe de 17.600 de hectare. S-au înregistrat pagube semnificative, estimate la aproximativ 340 de milioane de euro. 

Dunărea a făcut atunci ravagii și în țările vecine Serbia și Bulgaria. În țara de la sud, apele au acoperit  terenuri agricole întinse aflate de-a lungul fluviului. În 10 regiuni ale Serbiei a fost declarată starea de urgenţă. În mai multe oraşe , sirenele de alarmă au sunat pentru a-i alerta pe sârbi să-şi părăsească locuinţele. Pagube a suferit și capitala țării, Belgrad, unde străzi întregi au fost acoperite de ape, iar localnicii au fost evacuaţi.

Viitura din 2010: Galați, la un pas de inundație

Al treilea eveniment semnificativ la nivelul Dunării a fost în vara anului 2010, când suprafața afectată a fost de 35 de kilometri pătrați. Precipitațiile căzute în perioada iunie- iulie în România au umflat fluviul, care a fost la un pas să inunde și municipiul Galați.

De la izvoare, din Munții Pădurea Neagră din Germania și până la Marea Neagră, fluviul Dunărea străbate zece țări, având o lungime de curgere de aproximativ 2.858 km. Ca mărime, este al doilea din Europa, după Volga. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE