Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vânătoarea de urși, risc de infringement pentru România. Vânătoarea de trofee este ilegală în UE

România riscă declanșarea unei proceduri de infringement după ce parlamentarii au dat liber la vânătoarea de urși pentru trofee. Cele mai mari organizații de mediu din țară au trimis sesizări Președintelui Klaus Iohannis și vor semnala și Comisia Europeană. Vânătoarea pentru trofee a speciilor protejate este ilegală în Uniunea Europeană.

Într-un răspuns exclusiv pentru Euronews România, Comisia Europeană spune că împușcarea urșilor este posibilă doar în anumite condiții, atunci când este în interesul siguranței publice, dar că măsurile de prevenție ar trebui să aibă prioritate.

”Măsurile relevante de prevenire a accidentelor și de reducere a riscurilor pot include sensibilizarea și informarea populației în zonele cu urși, gestionarea adecvată a deșeurilor și eliminarea atractanților alimentari pentru urși. Vânătoarea de trofee în cazul urșilor contravine legislației UE, deoarece ursul brun este specie strict protejată în UE”, este răspunsul Comisiei Europene, la solicitarea Euronews România.

Noile măsuri adoptate de Parlamentul României prevăd vânătoarea de trofee a exemplarelor de talie medie spre mare, adică de 400 de puncte. Mai mult, vânători din toată Europa vor putea să vină la noi în țară și să împuște aproape 500 de urși.

Tanczos Barna, deputat UDMR: ”Comisia dacă spune că este interzis să vină un vânător din Europa să vâneze în România, o să fie o discuție între România și dreptul fiecăruia la libera circulație. Eu nu cred că asta înseamnă vânătoare de trofee așa cum prevede Comisia”.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar: ”Cu siguranță, (România ar putea risca un infringement, n.red) pentru că noi avem o directivă. Se numește Directiva Habitate. Și acolo numai în condiții excepționale poți să omori urși, în condiții foarte clar definite la articolul 19. Comisia Europeană a transmis deja României că acele condiții nu sunt îndeplinite”.

Directiva europeană prevede că vânătoarea de trofee este ilegală, ursul brun fiind o specie protejată. Trofeul reprezintă blana și craniul animalului, cu care vor rămâne cei care au împușcat ursul. Și experții de mediu trag un semnal de alarmă că România riscă o nouă procedură de infringement.

Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace: ”Această inițiativă legislativă, dacă ea până la urmă va fi va fi publicată în Monitorul Oficial, va atrage de la sine deschiderea unei proceduri de infringement. Iar aici autoritățile trebuie să fie foarte, foarte clare și foarte asumate și responsabile”.

ONG-urile îi cer lui Klaus Iohannis să intervină în problema urșilor

Cele mai mari organizații neguvernamentale de mediu au trimis sesizări președintelui Klaus Iohannis și vor înștiința Comisia Europeană de această schimbare legislativă.

Gabriel Păun, expert de mediu Agent Green: ”Am cerut președintelui României să se uite cu atenție pe toate datele problemei. Cota aceasta de ucidere aprobată de Parlamentul României este realizată în baza unor date false. Comisia Europeană, cu care am discutat, va reacționa imediat”.

Am contactat ministerul Mediului și Administrația Prezidențială, însă nu am primit un răspuns până la momentul publicării acestui material.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE