Vara aceasta a fost cea mai călduroasă din istorie la nivel global - anunță Copernicus, agenția europeană care monitorizează temperatura și efectele schimbărilor climatice. În Europa, temperaturile au depășit 48 de grade celsius în unele zone. Fiecare lună de vară a bătut recordurile din trecut, iar fenomenele extreme și-au spus cuvântul. De la caniculă, la secetă, incendii de vegetație până la furtuni puternice, oamenii au simțit efectele pe pielea lor.
România s-a confruntat vara aceasta cu valuri de temperaturi extreme. Un lucru neobișnuit, spun cercetătorii.
Bogdan Antonescu, Cercetător în fizica atmosferei, expert în schimbări climatice: „Am avut valuri de căldură foarte prelungite, am avut în București un val de căldură foarte intens pe perioade lungi de timp, deci practic toată vara a fost, dacă vreți, un un un un val de căldură, ceea ce nu se întâmpla în anii anteriori.”
Temperatura globală, cu un grad mai mare decât în urmă cu 100 de ani
Media temperaturilor înregistrate pe Pământ a fost cu aproape un grad Celsius mai mare decât în urmă cu 100 de ani. Deși un grad nu pare mult, depășirea constantă a acestui prag poate să producă efecte ireversibile, spun experții.
Bogdan Antonescu, Cercetător în fizica atmosferei, expert în schimbări climatice: „Schimbările acestea de temperatură foarte mici au un impact foarte mare, pentru că aici vorbim de încălzire globală, dar încălzirea globală duce la schimbări climatice și apoi vedem modificări în caracteristicile furtunilor extreme, mai multe valuri de căldură.”
În fiecare an, peste 40.000 de europeni mor din cauza caniculei, iar efectele schimbărilor climatice asupra biodiversității sau a agriculturii sunt din ce în ce mai puternice.
Carlo Buontempo, director Copernicus: „Ceea ce vedem nu este o fluctuație întâmplătoare, nu este o ciudățenie a climei. Ci este un efect disproporționat cauzat de această acumularea pe termen lung a gazelor cu efect de seră în atmosferă.”
Prin acordul de la Paris, majoritatea țărilor trebuie să implementeze măsuri de reducere a emisiilor de carbon la jumătate până în 2035.