Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Începe vânătoarea de urși în Suedia: În jur de 500 de animale vor fi ucise. Activiștii protestează: ”Nu putem continua să împușcăm atât de mulți”

Aproximativ 500 de urși vor fi împușcați în Suedia începând de astăzi, odată cu începerea vânătorii anuale autorizate din această țară.

În total, guvernul suedez a aprobat uciderea a 486 de urși bruni - 20% din populația sălbatică - între 21 august și 15 octombrie.

Activiștii spun că această ”vânătoare de trofee” este incompatibilă cu statutul de specie strict protejată al carnivorelor mari din UE.

Guvernul suedez a aprobat uciderea a 486 de urși

”Există mai multe modalități de a trăi mai bine împreună, cu mult mai mult de 3.000 de urși în Suedia”, spune Magnus Orrebrant, președintele Asociației suedeze a carnivorelor, conform euronews.com.

”Luând măsuri preventive pentru a evita daunele și folosind marea valoare turistică a observării urșilor ca instrument de dezvoltare rurală, la care țara noastră vecină, Finlanda, s-a dovedit a fi foarte bună.”

Câți urși bruni există în Suedia

Urșii bruni au fost vânați până în pragul dispariției în Suedia la începutul secolului trecut. Numărul lor s-a refăcut constant datorită măsurilor de protecție introduse în 1927.

Activiștii avertizează că 100 de ani de progrese în conservarea ursului brun în Suedia sunt anulați cu o viteză alarmantă.

”Nu putem absolut deloc să continuăm să împușcăm atât de mulți urși dacă vrem să avem o populație stabilă de urși în jurul celor 2.400 de urși pe care îi avem în prezent”, spune Jonas Kindberg, liderul proiectului de cercetare ”Ursul scandinav” derulat de Universitatea suedeză de științe agricole (SLU) și Institutul norvegian de cercetare a naturii.

”În timpul vânătorii, e foarte dificil să deosebești femelele de masculi, iar femelele sunt mult mai valoroase pentru populație”

”Riscăm să ne confruntăm rapid cu consecințe critice pentru populația de urși. Ursul este sensibil la o presiune ridicată a vânătorii. Urșii au nevoie de 3 până la 4 ani pentru a se maturiza, au doar câțiva pui la un moment dat și doar la fiecare 2 până la 3 ani”, explică el.

”În timpul vânătorii este foarte dificil să deosebești femelele de masculi, iar femelele sunt mult mai valoroase pentru populație. Prin urmare, riscați să ajungeți la o situație a cărei remediere poate dura foarte mult timp.”

În 2023, conform statisticilor oficiale, 648 de urși au fost împușcați în timpul vânătorii pe cote autorizate și alți 74 de urși au fost uciși în timpul vânătorii de protecție.

În 2000, se estima că în țară trăiau aproximativ 2 200 de urși, numărul acestora crescând la 3 300 în 2008. Comparativ cu acest maxim al secolului XXI, populația a scăzut la 2 450 de urși după vânătoarea autorizată de anul trecut.

Big Five din Suedia, un proiect de protecție a carnivorelor, susține că guvernul este „pe o cale clară” de a reduce populația de urși la 1.400 - numărul minim de urși necesar în scopuri de conservare.

De ce sunt vânați urșii bruni în Suedia

Ca și în alte țări europene, militanții suedezi și vânătorii sunt implicați într-o dispută acerbă cu privire la populația lor de urși bruni - și la ceea ce se consideră a fi o dimensiune durabilă.

În ultimul secol, două persoane au fost ucise în urma atacurilor urșilor în Suedia, ambele în legătură cu vânătoarea și cu câinii de vânătoare.

În 2022, doar 11 oi au fost ucise de urși în Suedia, din populația de 509 000 de exemplare.

Este vânătoarea de urși din Suedia contrară legislației UE?

Ursul brun este o specie strict protejată în UE, ceea ce înseamnă că nu poate fi ucis în mod deliberat, în conformitate cu Directiva Habitate a blocului comunitar.

Activiștii se întreabă cum poate fi legală vânătoarea de urși pentru reglarea populației.

SEPA atrage însă atenția asupra unei lacune din directivă, care prevede că țările pot autoriza, „pe o bază selectivă și într-o măsură limitată, capturarea și păstrarea anumitor exemplare”, inclusiv a urșilor. Trebuie să se stabilească un număr limitat de exemplare și vânătoarea trebuie să se desfășoare în condiții strict supravegheate.

Ordonanța suedeză privind vânătoarea permite vânătoarea autorizată, fiecare regiune stabilindu-și cota.

500 de uriși ar urma să fie uciși și în România

În luna iulie, parlamentarii români au decis că aproape 500 de urși ar urma să fie împușcați, în România.

Modificările legislative prevăd astfel dublarea numărului de exemplare care pot fi ucise.

Ele vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a câte unui număr de 426 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a câte unui număr de 55 de exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE