Lipsa precipitațiilor a făcut ca poluarea din Capitală să atingă noi niveluri record. Studiile arată că Bucureștiul e în topul celor mai poluate capitale europene.
Praful și noxele sunt ținute la nivelul solului din cauza calmului atmosferic, din cauza lipsei de precipitații.
Acesta este un fenomen pe care în mod normal ne așteptăm să îl vedem pe timpul iernii, când avem încălzire prin centrale sau chiar și prin sobe, care poluează aerul foarte tare.
Experții spun că în momentul de față, în București, cotele de poluare sunt aproape duble față de vara trecută.
Ce soluții avem
Primăria Capitalei a demarat un proiect pentru zone cu emisii scăzute, un lucru care se întâmplă în toate capitalele europene. Asta înseamnă că, începând cu 2025, vom avea aceste zone în București unde cei care au mașini care poluează foarte tare aerul vor fi nevoiți să plătească o taxă.
Bucureștiul este printre cele mai poluate capitale europene, iar peste 60% din poluare provine din trafic. Pentru 1,8 milioane de bucureșteni avem 1,4 milioane de mașini.
O altă soluție propusă de experți ar fi mai multe mijloace de transport în comun. Anul trecut, rata abonamentelor la STB a crescut cu peste 15%.
Am avea nevoie și de mai multe spații verzi.
România este în topul țărilor europene când vine vorba de costurile medicale asociate poluării. Românii plătesc aproximativ 3.000 de euro în fiecare an pentru boli asociate poluării. Se pot cere despăgubiri de la stat în cazul în care suntem afectați de calitatea aerului.
Peste 20.000 de români mor anual din cazua afecțiunilor provocate de poluare.