Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ghețarii din Austria se topesc și ar putea să dispară în câteva decenii, avertizează cercetătorii

Ghețarii din Austria ar putea să dispară în câteva decenii. Este avertismentul cercetătorilor care, în ultimul timp, au făcut tot mai multe măsurători. Cei mai mulți ghețari din Austria s-au micșorat chiar și cu câteva sute de metri, din cauza încălzirii globale care aduce temperaturi extrem de ridicate și puține precipitații. 

Cercetătorii și hidrologii care supraveghează ghețarii din Salzburg spun că minunile naturale pierd din nou masă și mărime în acest an.

Bernhard Zagel, cercetător: „Deci, dacă vom avea niveluri de radiații ca astăzi, cu 8-9 ore de soare, ghețarul va pierde în jur de zece centimetri în înălțime.” 

În ultimii 25 de ani, unul din cei mai mari ghețari din Austria și-a pierdut jumătate din masă. Acolo unde înainte era gheață groasă de zece metri, acum este doar stâncă. Chiar dacă iarna trecută a nins în Austria, nu a fost destulă zăpadă pentru a proteja ghețarii, spun experții.  

Bernhard Zagel, cercetător: „Presupun că în zece ani nu veți mai putea vedea un ghețar. S-ar putea să mai vedem mici petice de gheață. Dar, pe baza a ceea ce știm foarte bine despre geometria ghețarului, putem spune asta cu mare certitudine. Și nu se întâmplă doar cu acest ghețar, ci și mulți alții, cu cei care ajung până la 3.000 de metri în Austria. Cu greu îi vom mai vedea în următorii 10-15 ani.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE