Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul, Cluj-Napoca și Iașiul, cele mai poluate orașe. De vină sunt traficul, șantierele și încălzirea locuințelor

Orașele mari din România se confruntă cu o poluare semnificativă. Potrivit celui mai recent raport de la InfoClima, Bucureștiul, Cluj-Napoca și Iașiul sunt cele mai poluate orașe. Analizele senzorilor de aer din aceste localități arată concentrații ridicate de particule de praf în atmosferă. Printre principalele surse de poluare se numără traficul auto, șantierele, activitățile de construcție și încălzirea locuințelor.

Raport InfoClima. Cele mai poluate orașe ale României: Bucureștiul, Cluj-Napoca și Iașiul

Avem și niște senzori mobili și putem vedea dacă concentrația particulelor în suspensie depășește acele limite sau nu. De exemplu, PM1 înseamnă că acele particule sunt foarte, foarte mici, de un micron, PM2.5 sunt de 2,5 microni, iar PM10 de 10 microni. Ca să aveți referință, un fir de păr are între 90 și 100 de microni, deci particula PM1 este de 100 de ori mai mică. De aceea, avem nevoie de senzori care au înăuntru un fascicol laser și poate să măsoare această concentrație în suspensie. Acum, calitatea aerului este bună.

Concentrația maximă admisă de Organizația Mondială a Sănătății este de 5 micrograme. În realitate, senzorii arată o concentrație de patru ori mai mare.

Alexandru Luchiian, inițiatorul proiectului „Strop de aer”: Am realizat pentru anul trecut o statistică și un studiu, pentru trei orașe mari din România – București, Cluj-Napoca și Iași –, am luat datele, undeva la 800.000 de măsurători unice pentru fiecare oraș și am observat că bulevardele cele mai circulate sunt acele zone unde și calitatea aerului nu este așa de bună, s-au identificat concentrații de peste 15 micrograme pe metru cub, de trei ori mai mare decât limita impusă de Organizația Mondială a Sănătății”.

În marile orașe, principalii factori ai poluării sunt centralele de apartament, traficul intens și șantierele de construcții, iar acest lucru se reflectă și în starea de sănătate a oamenilor. Anual, mii de români își pierd viața din cauza particulelor nocive din aer.

Erzsébet Palatsák: Clujul este poluat din cauza mașinilor.

Gheorghe Fărcaș: Mă deranjează smogul de la mașini și atmosfera închisă, efectiv de seră, care există în oraș.

Zirba Ardeleanu: Se simte, nu poți respira, de exemplu cum e și cald, nu ai aer!

Milena Man, medic primar pneumolog: 23.000 de români au murit din cauza poluării, asta înseamnă de 10 ori mai mult decât numărul de decese cauzate de accidente de mașină. Totuși, în acest context, e greu de stabilit... La nivel mondial, OMS a raportat că există peste 5.800 de bebeluși care au decedat în Europa și Asia din cauza poluării.

Potrivit specialiștilor, capitala are cel mai poluat aer. Este urmată de Cluj-Napoca și Iași.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE