Tot mai multe ecosisteme sunt afectate de încălzirea globală. Este și cazul insulelor Galapagos din Oceanul Pacific. Din cauza temperaturilor mai ridicate decât în mod normal, apele oceanului au devenit prea calde pentru unele plante și animale.
Încălzirea oceanelor afectează sursele de hrană ale multor animale marine din zonă. Spre exemplu, iguana de mare, care trăiește doar în apele insulelor Galapagos, întâmpină dificultăți în a-și găsi hrana preferată, algele roșii sau verzi. Iar țestoasele se chinuie să-și facă cuibul la temperaturi mari. Creșterea puilor devine mai dificilă pe măsură ce apa se încălzește și sunt disponibile mai puține substanțe nutritive.
La începutul lunii iunie, un curent din ocean a adus la suprafață rechinii-balenă, rechinii-ciocan și multe specii de pești. A fost momentul ideal pentru ca experții să analizeze gravitatea situației.
Fernando Herrero, ghid naturalist: ”Am văzut schimbări: animale care dispar, specii care dispar, sau vedem mult mai puține (exemplare n.r.). Unele specii pot avea o adaptare mai bună și putem observa mai multe exemplare.”
Probleme sunt și pe uscat. Animale sălbatice, nespecifice locului, se luptă cu celelalte pentru hrană, care este din ce în ce mai puțină. Pisicile sălbatice vânează iguanele marine, iar porcii concurează pentru hrană cu țestoasele.
Natasha Cabezas, ghid naturalist: ”Avem o problemă cu pisicile, cu câinii. Aveam probleme cu caprele, cu porcii. Tot ce am adus a fost o problemă, mai ales la început.”
Anul trecut, oceanul a avut cea mai mare temperatură din ultimele două secole. Cercetătorii spun că, deși ecosistemul insulele Galapagos este cunoscut pentru diversitatea de specii, numărul acestora este limitat.