Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți homari în culori neobișnuite. Pescarii prind tot mai des crustacee albastre sau colorate în negru și portocaliu

Pescarii din statul Maine, din nord-estul Americii, prind tot mai mulți homari în culori mai puțin obișnuite. Este vorba despre crustacee albastre sau colorate în negru și portocaliu, despre care biologii spun că sunt șanse de unul la câteva milioane să fie pescuite. Odată cu acest fenomen, oamenii de știință se întreabă cât de mulți astfel de homari există de fapt. 

Oamenii de știință spun că nu există nicio cauză clară privind apariția anomaliilor de culoare a homarilor. Mai mult, ei nu au un gust diferit față de cei obișnuiți. În mod normal, aceste crustacee au un aspect maro pestriț, dar devin roșii-portocalii atunci când sunt gătiți.  

Markus Frederich, profesor la Universitatea New England din Maine: „Homarii sunt animale emblematice aici, în Maine. Și mi se par frumoși, mai ales cei rari, care arată spectaculos. Sunt cel mai entuziasmat de cei în culori separate pentru că sunt pur și simplu, mi se par fantastici.”

Cercetătorii folosesc teste ADN pentru a determina cât de rari sunt de fapt acești homari. 

Markus Frederich, profesor la Universitatea New England din Maine: „Numerele care sunt raportate pentru homarii albaștri sunt de obicei de unul la un milion sau unul la două milioane. Cei portocalii se situează probabil între un milion și 30 de milioane. Și ajungem la acei homari cu două culori diferite. Numărul lor este raportat undeva în intervalul de la unu la 50, la unu la 70 de milioane.” 

Deși homarii în culori neobișnuite se pot vinde și cu 500 de dolari bucata, aceste exemplare sunt atât de rare, încât de prea puține ori sfârșesc în farfurie. În schimb, ajung la zoo sau în laboratoarele oamenilor de știință.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE