Statele membre ale Uniunii Europene au alocat în 2022 aproape 38 de miliarde de euro pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor, o creștere de 7,8% față de anul precedent, când cheltuielile au fost de 35 de miliarde de euro. În ciuda acestei creșteri semnificative, ponderea cheltuielilor pentru protecția împotriva incendiilor din bugetele administrațiilor publice ale UE a rămas stabilă la 0,5% din cheltuielile totale, nivel menținut încă din 2016.
În topul țărilor din Uniunea Europeană care alocă cea mai mare pondere din buget pentru protecția împotriva incendiilor, România se află pe primul loc, cu 0,7% din cheltuielile totale, urmată de Grecia, Lituania sau Estonia, cu 0,6% pe locul trei se află țări precum Franța, Polonia sau Bulgaria, cu 0,5% iar la coada clasamentului se află Danemarca, cu cea mai mică pondere a cheltuielilor doar 0,1% urmată de Malta, Portugalia sau Austria, cu investiții de 0,3% din bugetul de stat.
În contextul schimbărilor climatice, numărul și intensitatea incendiilor de vegetație din Europa au crescut, afectând grav zone extinse din sudul continentului. Un exemplu recent îl reprezintă incendiile devastatoare din Grecia, unde aproximativ 80 de pompieri români au intervenit pentru a ajuta la stingerea focarelor din păduri.
Această creștere a frecvenței incendiilor subliniază necesitatea unor investiții continue și chiar crescute în serviciile de protecție împotriva incendiilor. Deși multe state membre au menținut stabilă ponderea acestor cheltuieli, creșterea absolută a sumelor alocate reflectă o conștientizare tot mai mare a riscurilor asociate schimbărilor climatice și necesitatea de a proteja mai eficient atât mediul natural, cât și viețile omenești.