Seceta a afectat grav culturile agricole din Ungaria. Valul de căldură extremă și lipsa precipitațiilor au dus la uscarea solului, astfel că plantațiile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr au fost distruse aproape în totalitate, iar râurile și lacurile mai au puțin și vor seca.
Ungaria: Pagube agricole din cauza secetei
Nivelul apei din râul Tisa, al doilea ca mărime în Ungaria, a scăzut atât de mult anul acesta încât mai multe bărci au rămas blocate în nisip. Autoritățile spun că sunt pregătite pentru scenarii grave. Dacă nivelul scade și mai mult, atunci, va fi deschis un rezervor al lacului cu același nume.
Attila Lovas, șeful Direcției de gestionare a apei din regiunea centrală: Nu a fost nevoie să se impună restricții, necesarul de apă a fost satisfăcut și există chiar o rezervă disponibilă.
Totodată, seceta a afectat aproape 60% dintre terenurile agricole din țară. Din această cauză, se estimează că patru milioane de tone de porumb au fost deja distruse în acest an. Experții se așteaptă ca prețurile alimentelor să crească din nou.
Zsombor Urbán, fermier: Fac agricultură și în satul vecin, unde am avut parte doar de un sfert din cantitatea de ploaie pe care am avut-o aici, în satul Tiszaderzs. Putem iriga o mică parte a câmpului, iar recolta de acolo este bună, dar nu putem iriga câmpul de alături, iar recolta din acea zonă va produce la jumătate.
Fermierii spun că doar o mică parte dintre terenurile arabile din Ungaria sunt irigate. Fără apă, recolta nu atinge potențialul maxim în ceea ce privește cantitatea.
Gábor Kiss, jurnalist Euronews: Potrivit celei mai mari organizații a fermierilor maghiari, seceta a provocat deja pagube în valoare de 500 de miliarde de forinți terenurilor în acest an. Producțiile de floarea-soarelui au scăzut cu 30 %. Doar fermierii care pot iriga continuu își pot compensa pierderile.