În Apuseni, chiar și în vârful muntelui, deșeurile se colectează pe fracții separate. Rata de reciclare în județul Bihor este de 4 ori mai mare decât media țării, adică aproximativ 40%.
Însă lupta cu deșeurile este departe de a fi încheiată. Chiar dacă există tomberoane pentru colectare și mulți turiști strâng gunoaiele după ei, unii le lasă tot în natură. Cele mai des întâlnite sunt plasticele.
În munții Apuseni, în Padiș sau Glăvoi, toate chioșcurile cu mâncare au coșuri separate de gunoi. De câțiva ani au fost instalate și tomberoane mari pe fracții separate, care sunt duse la reciclare de autorități.
”Când sunăm, atunci vine. Când sunt pline tomberoanele, dacă se anunță, vin. De când sunt tomberoanele e foarte ok. Dar lumea tot mai lasă în urma lor. Avem tomberoane, trei tomberoane și le separăm. Și lumea citește și vede cum le separă, și le separă.”, a declarat Florica Marchiș, proprietar restaurant.
Rata de reciclare în Bihor, de aproape 40%
În Bihor, deșeurile sunt colectate pe 5 fracții separate, chiar și în vârful munților. Rata de reciclare în județ este de aproximativ 40%, mult peste media țării de 11%.
”În comunitățile locale este asigurată colectarea acestor deșeuri. 2117 Primii pași pe care noi i-am făcut au fost să colectăm și să evacuăm tot ceea ce a rămas pe teritoriul parcului istoric, iar după aceea să se găsească formulele adecvate pentru acele zone turistice cu un flux mai mare de vizitatori, să aibă printre altele și acele locații unde omul poate să-și lase deșeurile.”, susține Alin Moș, Directorul Parcului Natural Apuseni.
În unele zone din munții Apuseni s-au găsit deșeuri rămase încă din anii 70. Mai mult, în urmă cu câțiva ani, unii primari din localitățile montane au fost amendați de Garda de Mediu pentru îngroparea deșeurilor. Acestea au fost curățate între timp, însă lupta cu deșeurile continuă.
Experții sfătuiesc turiștii să vină cu saci menajeri în care să-și strângă deșeurile, pe care mai apoi să le ducă la tomberoanele din localități, nu să le lase în urma lor.
Majoritatea deșeurilor găsite în natură sunt cele din plastic. Acestea nu se descompun niciodată. Ele devin microplastic și pot să apară chiar și în organismul uman, prin apă, mâncare sau aer.