MEDIU
Costuri mari pentru a avea mai puține deșeuri din plastic. Microplasticul ajunge în organism prin apă și mâncare
Jumătate din ambalajele alimentare din plastic ar putea fi eliminate sau înlocuite, arată un studiu realizat în Marea Britanie. Parte din GreenDeal, România s-a angajat să reducă poluarea până în 2050.
România, codașă la reciclare. Țara noastră este pe penultimul loc la reciclare în UE, cu o rată de doar 11%
Suedezii au găsit soluția pentru gestionarea deșeurilor și nu e vreo magie. Doar reciclează. Dacă în țara nordică, doar 1% dintre deșeuri ajung la groapa de gunoi, la noi, în România, procentul e exact pe dos - 89%.
Începe summitul schimbărilor climatice la București: 60% din poluarea din Capitală provine de la trafic
Marți începe la Bucuresti cel mai mare summit al schimbărilor climatice din Europa de Est. Vor participa experți din toată lumea, businessuri sustenabile, ong-iști sau oficiali ai Comisiei Europene, care vor vorbi despre soluțiile pe care le avem în lupta cu schimbările climatice.
Cum va fi vremea în următoarele patru saptămâni. Prognoza meteo pentru perioada 14 octombrie - 11 noiembrie 2024
Valorile termice vor fi apropiate de cele normale perioadei în cea mai mare parte a ţării, în următoarele patru săptămâni, în timp ce regimul pluviometric va avea o tendinţă deficitară în regiunile vestice şi sudice, conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Bucureștiul riscă un nou infringement din cauza poluării. Primăria Capitalei nu a finalizat, încă, planul integrat de calitate a aerului
Bucureștiul riscă o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene, adică alte milioane de euro din bugetul de stat, dacă ratează următorul termen pentru planul integrat de calitate a aerului.
SGR: Pași mici și cozi lungi. Românii se plâng și acum că aparatele de colectare sunt mai tot timpul nefuncționale
Oameni cu sacoșe pline de sticle goale. A devenit o imagine obișnuită în peisajul românesc. Cozi interminabile, aparate nefuncționale și o rată de returnare a ambalajelor de doar 40%.
Berea, pusă în pericol de climă. Cultivatorii de hamei din Germania își văd culturile reduse de la an la an
Pentru mulți oameni una dintre desfătările verii este a bea o bere rece. Numai că și aceasta plăcere este pusă în pericol de schimbările climatice. Producătorii nemți se confruntă în ultimii ani cu dificultăți în producerea hameiului, un ingredient de bază în producerea berii.
După ciclonul Boris, furtuna Ashley aduce un val de aer polar și ploi puternice în România, „în paralel cu viitura care vine pe Dunăre”
Debitul Dunării va ajunge la nivelul maxim la 1 octombrie, anunță autoritățile, iar furtuna „Ashley”, care vine după ciclonul Boris, va aduce un val de aer polar și posibile coduri roșii de ploi, în țară.
Furtuna Boris, rezultat al schimbărilor climatice. Fenomenele extreme ar putea să lovească mai des țările Europei Centrale
Furtuna Boris și inundațiile devastatoare care au lovit țările din Europa Centrală au fost în mare parte provocate de schimbările climatice, potrivit celui mai recent studiu de specialitate.
Raport: Schimbările climatice dublează șansele de inundații precum cele din Europa Centrală
Schimbările climatice au făcut ca ploi torențiale precum cele care au provocat inundații devastatoare în Europa Centrală în această lună să aibă o probabilitate de două ori mai mare de a se produce, a declarat miercuri un raport.
Care au fost cele mai mari inundații provocate de Dunăre. Viitura din 2006 a avut cel mai mare debit din ultimii 160 de ani
În anii 1970, 1997, 2006 și 2010, fluviul a ieșit din matcă și a provocat pagube importante. În special în 1970, inundațiile au afectat grav sudul țării, iar în 2006, mai multe localități au fost evacuate din cauza nivelului extrem de ridicat al apei.
De unde provine plasticul din oceane. 140 de milioane de tone de deşeuri din plastic s-au acumulat deja în mediile acvatice
Sticle, anvelope, ambalaje sau ţevi... mai multe milioane de tone de deşeuri din plastic sunt aruncate în fiecare an în cursurile de apă, de unde pot ajunge în oceane, cantitatea lor riscând să se dubleze până în 2060 dacă nu se iau mai multe măsuri împotriva acestei poluări.
Vara lui 2024, cea mai călduroasă din istorie. În multe orașe din Europa s-au înregistrat temperaturi de peste 48 de grade Celsius
Vara aceasta a fost cea mai călduroasă din istorie la nivel global - anunță Copernicus, agenția europeană care monitorizează temperatura și efectele schimbărilor climatice.
Tot mai mulți homari în culori neobișnuite. Pescarii prind tot mai des crustacee albastre sau colorate în negru și portocaliu
Pescarii din statul Maine, din nord-estul Americii, prind tot mai mulți homari în culori mai puțin obișnuite. Este vorba despre crustacee albastre sau colorate în negru și portocaliu, despre care biologii spun că sunt șanse de unul la câteva milioane să fie pescuite.
Comunitățile de energie, pași lenți în România. Un milion de europeni fac parte din peste 9.000 de comunități de energie
După o vară în care canicula a pus presiune pe rețeaua de electricitate, acum ne așteaptă un sezon rece în care vom fi nevoiți să importăm energie, deși am avea capacitatea să ne-o producem singuri, spun experții.
India, campioană mondială la poluarea cu plastic, conform unui studiu
India este cel mai mare poluator cu plastic din lume, conform unui inventar la nivel mondial dedicat acestei probleme, publicat miercuri de o echipă de cercetători, care evidenţiază pericolele recurgerii frecvente la incinerarea necontrolată a acestor deşeuri.
Ungaria: Plantațiile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr, distruse de secetă
Seceta a afectat grav culturile agricole din Ungaria. Valul de căldură extremă și lipsa precipitațiilor au dus la uscarea solului, astfel că plantațiile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr au fost distruse aproape în totalitate.
Finanțare record pentru programul „Casa Verde”: Statul va da până la 30.000 de lei celor care montează panouri fotovoltaice
Finanțare record pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”: două miliarde de lei. Suma suportată de stat crește de la 20.000 de lei la 30.000 de lei și include atât cumpărarea panourilor, cât și a bateriilor de stocare.
Cel mai mare ghețar din Franța, în pericol. Turiștii se grăbesc să-l viziteze înainte să dispară complet
Cel mai mare ghețar din masivul Mont Blanc din Franța se topește într-un ritm accelerat din cauza schimbărilor climatice. Așa că turiști din întreaga lume se grăbesc să viziteze acest simbol al Alpilor francezi, înainte de a dispărea complet.
România, prima în UE la protecția împotriva incendiilor. În 2022, UE a cheltuit cu 7,8% mai mult pentru serviciile de protecție
Statele membre ale Uniunii Europene au alocat în 2022 aproape 38 de miliarde de euro pentru serviciile de protecție împotriva incendiilor, o creștere de 7,8% față de anul precedent, când cheltuielile au fost de 35 de miliarde de euro.
Răcire neobişnuită a apelor Atlanticului, fenomenul La Nina pe cale să se formeze. Ce este acesta și cum afectează clima la nivel global
Experţii au semnalat o anomalie termică care se produce în apele de suprafaţă ale Oceanului Atlantic, care sunt neobişnuit de reci pentru această perioadă şi au început să se răcească accelerat încă din luna mai.