Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum va arăta harta climatică a lumii peste 60 de ani. Verile din România ar putea fi cu până la 8°C mai calde

Verile în România ar putea fi cu până la opt grade mai calde în mai puțin de 60 de ani. Este prognoza unui cercetător american care a creat o hartă interactivă a încălzirii globale. Potrivit lui, impactul climatic ar putea fi totuși atenuat - condiția: să reducem emisiile de carbon. 

În câteva decenii, Pământul s-ar putea schimba dramatic din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. O hartă interactivă creată de profesorul Matthew Fitzpatrick de la Universitatea din Maryland  ne pune față în față cu acest scenariu sumbru. Calculele au fost făcute comparând modelele create de institute din cinci țări, de la Marea Britanie, la Japonia.  

Matthew Fitzpatrick, specialist în științe climatice: ”Motivul pentru care suntem atât de preocupați de viitor este că schimbările pe care le vedem depășesc ciclurile naturale. Ne depășesc așteptările și nu ar putea fi explicate fără contribuția gazelor cu efect de seră și a impactului pe care-l au asupra climei.” 

Temperaturile în Alaska ar putea crește cu 10 grade, în mai puțin de 60 de ani

Spre exemplu, în mai puțin de 60 de ani, temperaturile din Alaska ar putea fi cu până la 10 grade celsius mai mari, iar clima, comparabilă cu cea din statul Arizona. Suedia este în prezent una dintre țările europene cu cele mai răcoroase veri. Harta arată că în mai puțin de 60 de ani, clima din țara scandinavă va fi similară cu cea pe care o vedem acum în Serbia. Iar cea din Serbia, cu cea din Grecia.   

Dacă ne apropiem de București, temperaturile cresc și mai mult. Potrivit hărții, România ar putea înregistra una dintre cele mai mari creșteri ale temperaturilor din Europa. În capitală, verile ar fi cu aproape opt grade celsius mai calde. În schimb, dacă am reduce emisiile de carbon, ar crește cu puțin peste două grade celsius.

Matthew Fitzpatrick, specialist în științe climatice: ”Este important să ne uităm la cele două scenarii. Să comparăm scenariul emisiilor ridicate cu cel al emisiilor reduse. Dacă vom continua să ardem combustibili fosili în cantități industriale și să producem gaze cu efect de seră în atmosferă și nu încetăm, nu avem niciun motiv să credem că situația nu se va înrăutăți.” 

Odată cu temperaturile, a început să crească și preocuparea statelor pentru limitarea încălzirii globale. În 2015, lideri din toată lumea au semnat Acordul Climatic de la Paris. Uniunea Europeană s-a angajat să devină prima societate neutră din punct de vedere climatic până în 2050. În ceea ce privește România, țara noastră este angajată prin Pilonul 1 din PNRR să accelereze Tranziția Verde. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE