Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scăderea Dunării afectează oamenii și biodiversitatea. Ce măsuri au început să ia autoritățile

Nivelul Dunării a scăzut mult față de anul trecut din cauza perioadei îndelungate de caniculă și secetă, iar experții nu se așteaptă ca lucrurile să se schimbe prea curând. Între timp, este afectată circulația navelor de marfă și chiar a bărcilor care transportă turiști. În zona Corabia s-au format dune de nisip, iar unele ambarcațiuni nu au putut să iasă din port.

În zona Corabia, apa a scăzut cu mai bine de 5 cm

Imaginile din satelit ale Agenției Copernicus, care monitorizează efectele schimbărilor climatice la nivel mondial, arată dunele de nisip care s-au format în albia fluviului, în zona Corabia. Acolo, nivelul Dunării a scăzut cu mai bine de 5 centimetri, debitul apei s-a înjumătățit față de anul trecut, iar unele bărci au rămas blocate în port.

Adrian Maizel, reprezentant Administrația Dunării de Jos: ”Situația este asemănătoare pe tot cursul Dunării, cel puțin pe sectorul românesc, de la baze și intrarea în țară, până la Sulina. Lipsa de precipitații, cu precădere aceste precipitații ar trebui să apară în vestul Europei, acolo unde bazinul Dunării acumulează.”

Oamenii care locuiesc în zona Dunării sunt obișnuiți cu aceste fluctuații, însă tot le îngreunează munca.

Amelian Mihail, președintele unei companii de transport turiști: ”În ultimii ani chiar aș putea să zic e un fenomen prezent, noi ne-am obișnuit pe el. Denotă că și autoritățile de la Biosfera Delta Dunării și firmele autorizate au început să intervină și să decolmateze anumite canale, anumite lacuri, ceea ce este un lucru foarte bun pentru noi, dar cu toate acestea se întâmplă ca anumite zone să nu mai poată fi călcate, să zic cu bărcile noastre.”

Autoritățile decolmatează lângă Corabia și lângă Podul de la Cernavodă

Administrația Dunării de Jos monitorizează fluviul în 30 de puncte. În două locuri se fac și decolmatări: lângă Corabia și lângă Podul de la Cernavodă.

Adrian Maizel, reprezentant Administrația Dunării de Jos: ”Impactul major este impactul asupra transportului. Transportul de mărfuri în general pe Dunăre și în general transportul pe apă este un transport ieftin. Clar afectează economia țării și în general veniturile navigatorilor.”

Dar scăderea nivelului apei și a debitului nu afectează doar oamenii, ci și biodiversitatea. În special peștii și păsările din zonă.

Camelia Ionescu, expert în ape dulci Fondul Mondial pentru Natură: ”Peștii, de exemplu, au mai puțin mai puțin spațiu și alți parametri se schimbă: temperatură, calitatea apei, de exemplu, ar putea să fie modificată și în sens negativ, să apară și eutrofizarea, fiind o concentrație mult mai mare de nutrienți într-un volum mai mic. Trebuie să ne gândim în viitor că lucrurile de și situații de genul acesta cum s-a întâmplat vara aceasta, vara trecută, verile trecute se vor întâmpla din ce în ce mai des.”

Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, din 2015 și până în prezent, peste 30 de specii de pești de apă dulce au dispărut din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE