Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

7.400 de tone de gunoaie, oprite la frontieră. Șoferii încercau să introducă ilegal deșeuri din metal, plastic, hârtie și carton

Firme din străinătate încearcă să introducă, ilegal, deșeuri la noi în țară. Punctele de frontieră din Arad și Bihor sunt poarta pe unde încearcă să facă acest lucru. Iar polițiștii de Frontieră susțin că a crescut cu peste 60% cantitatea de deșeuri pe care au oprit-o în primele nouă luni din 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, peste 7.400 de tone de gunoie au fost întoarse din drum.

Sute de șoferi de TIR încearcă să introducă, ilegal, deșeuri în România. Majoritatea sunt aduse din Vest, fără documente de transport ori actele nu corespund cu marfa transportată. În primele nouă luni ale anului trecut au fost oprite 4.500 de tone de gunoaie la intrarea în țară, iar anul acesta peste 7.400 de tone.

Laurențiu David, ofițer de presă al Poliției de Frontieră: „Peste 3.900 dintre acestea au fost descoperite de către colegii noștri din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, în punctele de trecere a frontierei de pe raza județelor Arad și Bihor. În aceste puncte de trecere, polițiștii au dispus măsura nepermiterii intrării în țară pentru peste 340 de auto-marfare cu astfel de încărcătură. Marea majoritate a mărfurilor provine de la societăți comerciale din state precum Austria, Germania, Italia, Franța, Suedia, Belgia și Marea Britanie.” 

Firmele despre care vorbesc polițiștii au încercat să introducă la noi în țară mii de tone de deșeuri din metal, electrocasnice, haine, jucării, mobilă, anvelope, plastic, hârtie și carton.  În imaginile surprinse de polițiști se văd camioane burdușite cu sticlă, biciclete, calorifere, cazmale sau mașini de tuns iarba ori de spălat pe jos. Nu lipsesc nici țevile din metal, utilajele agricole sau panourile fotovoltaice. 

Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu: „Ne confruntăm cu două lucruri confruntăm ce transfer deșeuri și cu bunurile second-hand, care de fapt sunt produse neconforme sau mai rău cu deșeuri mascate.” 

Polițiștii de Frontieră, care au suspiciuni în legătură cu marfa transportată, sesizează angajații Gărzii de Mediu. Aceștia analizează documentele care însoțesc marfa, verifică dacă îndeplinesc condițiile de intrare în țară, iar dacă nu respectă legea, inspectorii nu permit accesul în România, iar marfa se întoarce la firma care a trimis-o.

 Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu: „Dacă ele sunt surprinse ulterior intrării, noi avem control la toate aceste instalații care recepționează deșeuri din extern și facem sesizare penală, dacă deșeurile sunt neconforme și pe cheltuiala destinatarului le trimitem pe înapoi în țara de proveniență.” 

Distrugerea unei tone de deșeuri este de 10 ori mai ieftină în România

Importul de deșeuri, care nu mai pot fi reciclate, este strict interzis. Distrugerea unei tone de deșeuri este de 10 ori mai ieftină în România.

Raul Pop, director programe la Asociația ECOTECA: „Este un semnal clar că este o procedură care rentează din punct de vedere financiar. Asta înseamnă că dacă le-ar păstra acolo la ei sau le-ar trimite în alte direcții ar costa mai mult decât să le trimită în România. Și asta ne spune doar un singur lucru și anume că noi, probabil, fie nu taxăm suficient pentru a scăpa de aceste deșeuri. Fie din păcate, mai este o situație mult mai neplăcută și anume ele se abandonează undeva.” 

Experții de mediu susțin că ar trebui să fie mai mulți angajați care să controleze marfa în punctele de trecere a frontierei, dar și pentru a urmări traseul ei după ce intră în țară. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE