Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul riscă un nou infringement din cauza poluării. Primăria Capitalei nu a finalizat, încă, planul integrat de calitate a aerului

Bucureștiul riscă o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene, adică alte milioane de euro din bugetul de stat, dacă ratează următorul termen pentru planul integrat de calitate a aerului.

În mai puțin de două săptămâni, acesta ar trebui să fie pe masa Comisiei, însă oficialii Gărzii Naționale de Mediu spun că termenul nu va fi îndeplinit.

Și asta în ciuda amenzilor pe care Primăria capitalei le-a primit pentru lipsa unui plan care să aibă în vedere măsuri de reducere a poluării, ultima chiar la inceputul lunii octombrie.

Bucureștiul este printre cele mai poluate capitale europene și înregistrează constant depășiri ai indicilor de poluare. Motiv pentru care se și află în momentul de față în proces de infringement cu Comisia Europeană.

Acum riscă o nouă procedură de infringement dacă nu finalizează la timp planul integrat de calitate a aerului. Adică în mai puțin de două săptămâni.

Sancțiuni tot mai dese pentru București, din cauza poluării

Garda Națională de Mediu a amendat Primăria Capitalei cu 100.000 de lei tocmai pentru aceste întârzieri. Este a doua sancțiune și al patrulea control de anul trecut și până în prezent, care vizează aceleași probleme.

”Odată vorbim despre calitatea aerului din București, dar vorbim totodată de obligația asumată de către România vizavi de Uniunea Europeană referitor la elaborarea și implementarea unui plan integrat de calitatea aerului și îngrijorarea noastră este că ultimul termen asumat de către țara noastră este 24 octombrie. Planul nu se află în niciun stadiu. Cu siguranță termenul 24 octombrie nu va fi satisfăcut.”, a declarat Andrei Corlan, comisarul Gărzii Naționale de Mediu.

În acest caz Bucureștiul riscă o nouă procedură de infringement sau o a treia amânare, spun experții de mediu.

” Un oraș precum Bucureștiul în care se înregistrează depășiri atât la pulberile în suspensie, cât și la oxizii de azot, nu ar trebui să funcționeze fără acest plan. Adică planul respectiv stă la baza întregii politici de reducere a poluării din oraș. Odată ce nu-l avem, practic noi nu avem urmărite măsuri pentru reducerea poluării și aceste termene practic pot genera din nou proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.”, susține Oana Neneciu, expert în poluare Ecopolis.

Deși nu ne spune dacă planul pentru calitatea aerului va fi gata la timp, Primăria Capitalei spune că a inceput procedura de realizare acestui plan, mai exact , au demarat licitatia pentru firma care ar urma sa faca acest studiu .

Oficialii sustin ca au luat masuri de educerea a poluraii prin imbunatatirea transportului public si prin lucrari de infrastructura. Sursele principale de poluare din București sunt traficul, încălzirea rezidențială și marile industrii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE