Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Berea, pusă în pericol de climă. Cultivatorii de hamei din Germania își văd culturile reduse de la an la an

Pentru mulți oameni una dintre desfătările verii este a bea o bere rece. Numai că și aceasta plăcere este pusă în pericol de schimbările climatice. Producătorii nemți se confruntă în ultimii ani cu dificultăți în producerea hameiului, un ingredient de bază în producerea berii. Cercetătorii din Germania, o țară cu tradiție de secole în producția acestei băuturi, fac eforturi pentru a contracara efectele climei asupra culturilor de hamei.   

Andreas Widmann, un cultivator de hamei care provine dintr-o familie cu tradiție din Hallertau, o localitate din Bavaria, a pierdut 20 până la 30% din recoltele sale în ultimii ani, din cauza verilor neobișnuit de calde și uscate. Pentru a găsi soluții, el a urmat cursurile oferite de cei care fac cercetări pentru a crește reziliența hameiului. Acum a trecut de la stadiul de student la cel de profesor, pentru că îi învață pe ucenicii de la ferma sa cum să aplice principiile învățate. 

 Andreas Widmann, cultivator de hamei:A vedea viitorul cultivării hameiului este un lucru foarte dificil. Pentru că, pe de o parte, depinde de cerere și ofertă. Ce fel de hamei își doresc berarii? Pe de altă parte, spunem că da, avem nevoie de soiuri tolerante la climă pentru a fi cultivate. Este momentul pentru mai multă promovare, astfel încât bererii să devină în sfârșit curajoși și să facă pasul pentru a folosi noile soiuri. Atunci am putea vedea un viitor mai sigur.”

Cheia ar putea fi găsită într-o pepinieră a Societății pentru Cercetarea Hameiului, la nord de München. Cei 7.000 de puieți care cresc aici sunt un amestec de noi varietăți care au apărut în urma cercetării, educației și tradițiilor germane de secole. Aceste plante sunt făcute să reziste la creșterea temperaturilor, secetă și boli.  

Walter König, Director General al Societății pentru Cercetarea Hameiului: „Noile varietăți le oferă fermierilor noștri șansa de a avea un venit, de a avea o existență pentru următoarea generație și le oferă berăriilor noastre varietățile de care au nevoie acum și în viitor.” 

În universitățile unde se studiază tehnologia producerii berii, profesorii le cer studenților să reflecteze asupra modului în care schimbările climatice afectează produsele. Mai ales că berarii sunt obligați să schimbe rețetele pentru a obține gustul cu care consumatorii sunt obișnuiți.  

Thomas Becker, Președinte tehnologia berii, Universitatea Tehnică din Munchen: „Cred că trebuie să educăm oamenii, studenții noștri tineri, talentele noastre tinere, într-un mod în care să înțeleagă lucrurile: care este consecința schimbărilor climatice, în special în ceea ce privește schimbarea materiei prime? Dacă înțeleg aceste lucruri, pot găsi cu adevărat soluții pentru noua situație și pentru noile împrejurări.” 

Producția de hamei din Europa ar putea scădea între 4 și 18%, până în 2050, dacă fermierii nu se adaptează la schimbările climatice. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE