Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Costuri mari pentru a avea mai puține deșeuri din plastic. Microplasticul ajunge în organism prin apă și mâncare

Jumătate din ambalajele alimentare din plastic ar putea fi eliminate sau înlocuite, arată un studiu realizat în Marea Britanie. Parte din GreenDeal, România s-a angajat să reducă poluarea până în 2050. Alternativele pentru mai puține deșeuri din plastic sunt deocamdată prea scumpe pentru țara noastră. Sticla, spre exemplu, atrage costuri mari atât pentru producători și cumpărători, cât și pentru reciclare.

Sala de sport - locul unde nimeni nu vine fără o sticlă de apă. Majoritatea, din plastic.

Reporter: Ți-ai adus sticla de apă cu tine? Bărbat: Da, e aici. Reporter: De ce sticlă din plastic?

Bărbat: Pentru că termosul meu e acasă. Rareori văd apă care să fie comercializată în sticlă de sticlă, mai des văd în sticlă de plastic.”

Reporter:„Bei apă dintr-un recipient din plastic? Tânără: Da, e o excepție. În mod normal am un bidon reutilizabil pe care-l am peste tot. Acum e o excepție pentru că am venit de la Brașov și l-am uitat acolo”.

Tânără: Sticlă! Și din motivul eco-friendly, evident, poți să-l folosești de mai multe ori, plasticul se îmbâcsește.”

Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews: „Înghițim aproximativ cinci grame de plastic pe săptămână – echivalentul unui card bancar, arată un studiu World Wildlife Fund. Microplasticul ajunge în organism prin mâncare, apă și chiar aer.”

O alternativă pentru sănătatea oamenilor și a planetei ar fi sticla, dar înseamnă costuri mari pentru companii, iar România încă nu are o fabrică de procesare a acesteia.

Cristian Moldovan, reprezentantul unui producător de băuturi răcoritoare: „Sticla este un ambalaj greu care generează multe emisii în transportul ei, multe mis în spălarea sticlei”/

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Speranța mea este aceea de a procesa, respectiv de a recicla cât mai multă sticlă din ceea ce colectăm din sistemul garanție-returnare. Astăzi constatăm că sunt cantități însemnate care pleacă din România spre a fi reciclate în alte țări.”

Aproximativ 40% dintre retaileri se tem că vor pierde clienți dacă schimbă modalitățile de ambalare a produselor, arată un studiu realizat de o companie din Marea Britanie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE