Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După ciclonul Boris, furtuna Ashley aduce un val de aer polar și ploi puternice în România, „în paralel cu viitura care vine pe Dunăre”

Debitul Dunării va ajunge la nivelul maxim la 1 octombrie, anunță autoritățile, iar furtuna „Ashley”, care vine după ciclonul Boris, va aduce un val de aer polar și posibile coduri roșii de ploi, în țară. Autoritățile au pregătit echipele și materialele necesare pentru intervenție în caz de inundații.

Furtuna „Ashley”: val de aer rece și posibile coduri roșii de ploi, în România

Masa de aer polar ar urma să ajungă deasupra României începând cu ziua de duminică.

„Ne așteptăm ca, mai ales începând de duminică, vremea din punct de vedere termic să se răcească semnificativ în aproape toată țara. (...) Și odată cu răcirea, contăm și pe fenomene de instabilitate atmosferică, astfel încât, la început, în partea de vest, nord-vest a țării, apoi cu extindere în toată țara, așa cum arată datele la acest moment. Cel puțin începând de sâmbătă până luni, valorile cantităților de precipitații pot fi mai mari. Monitorizăm zilnic, o facem în fluxul operațional și, cu siguranță, pe parcursul zilei de vineri vom interveni, dacă va fi nevoie, cu o alertă generală. Cantitățile, așa cum arată informațiile la acest moment, estimate pentru intervalul de sâmbătă până luni, punctiform 60-80l/m², ne încadrăm la aceste valori în codul portocaliu și cele mai mari valori sunt de așteptat punctiform, în special în partea de vest, sud și centru a țării. Dacă vom constata, în funcție de dinamica fenomenelor, că vom depăși pragul de 80-100l/m², sigur că vom interveni cu avertizările meteorologice de tip nowcasting de cod roșu, așa cum am făcut-o de fiecare dată”, a spus Elena Mateescu, șefa ANM, potrivit Antena 3 CNN.

Alertă pe Dunăre. Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în jurul zilei de 1 octombrie, estimează autoritățile. Debitul fluviului ar putea ajunge la 9000 de metri cubi pe secundă, transmite ministrul Mediului. Sudul și centul țării vor fi cele mai afectate. În plus, există un risc crescut de inundații în localitățile din apropierea bazinelor hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea.

„Pot apărea viituri surpriză. Situația descrisă de ANM va fi în paralel cu viitura care vine pe Dunăre. Să fie pregătite mijloacele de intervenție”, a transmis Raed Arafat, potrivit Spotmedia.

Vineri, posibil alertă meteorologică. Raed Arafat: „Monitorizăm situația în ceea ce privește viitura pe Dunăre”

„Mesajele RO-ALERT care se dau, se dau la foarte scurt timp înaintea de apariția unei viituri care vine surpriză din cauza unui cod roșu cu ploi foarte abundente. Acum știm de viitura de pe Dunăre, monitorizăm situația și aici putem să anticipăm. Cu ceva ore înainte, probabil, că se poate anticipa viitura dacă vorbim de viitura Dunării. Dar, pe partea de ploi, să vedem ce avertisment va fi dat. Dacă vorbim de un cod portocaliu, codul portocaliu înseamnă ceva, dar s-ar putea în cadrul lui să avem nowcasting, adică situații surpriză, cod roșu. Dacă ANM-ul dă cu 15-20 minute înainte, atât timp avem să dăm mesajul, dar nu e timp suficient să te evacuezi (...). Dacă cineva refuză evacuarea, e pe proprie răspundere. Nu putem să îi forțăm pe oameni”, a mai spus șeful DSU, în platoul Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE