Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Furtuna Boris, rezultat al schimbărilor climatice. Fenomenele extreme ar putea să lovească mai des țările Europei Centrale

Furtuna Boris și inundațiile devastatoare care au lovit țările din Europa Centrală au fost în mare parte provocate de schimbările climatice, potrivit celui mai recent studiu de specialitate. Precipitațiile de la mijlocul lunii septembrie au fost de departe cele mai puternice înregistrate vreodată în regiune, au constat oamenii de știință din grupul de cercetare World Weather Attribution. 

Ploile puternice din ultima perioadă au afectat cel puțin nouă state din Europa Centrală. Din Germania și până în România au fost inundate sute de localități. Au fost afectate infrastructura rutieră și cea de energie. Iar cel puțin 24 de oameni au murit. 

Friederike Otto, climatolog la Imperial College din Londra: „Am constatat că schimbările climatice aproape au dublat riscul producerii unui astfel de eveniment, iar intensitatea precipitațiilor a crescut cu 7- 20%. Dacă ne uităm doar la Austria, parte a regiunii afectate, recordul a fost de două ori mai mare decât cel precedent. Chiar dacă în orice tip de climă te aștepți să vezi ocazional recorduri doborâte, de această dată se observă clar amprenta schimbărilor climatice și este doar ceea ce vedem într-o lume care se încălzește.”  

Oamenii de știință au remarcat că autoritățile au reușit să se mobilizeze mult mai bine decât la inundațiile din 1997 și 2002, ceea ce a făcut ca numărul victimelor să fie mai mic. Totuși, constată experții, multe dintre măsurile de prevenire a inundațiilor nu au fost luate, ceea ce a dus la distrugeri importante provocate infrastructurii. Iar astfel de evenimente meteorologice violente ar putea să se repete în perioada următoare. 

Friederike Otto, climatolog la Imperial College din Londra: „Vestea proastă este că, după inundațiile de la începutul acestui secol, au existat planuri de refacere a albiilor râurilor, de a avea câmpii inundabile nelocuite, astfel încât să existe măsuri mai bune de protejare împotriva inundațiilor, dar aceste planuri nu au fost implementate. Prin urmare, pagubele economice și distrugerile provocate mijloacelor de trai ale oamenilor au fost uriașe, deoarece aceste măsuri de adaptare nu au fost puse în aplicare.” 

Pentru a ajuta țările afectate de fenomenele meteo extreme, Uniunea Europeană a anunțat că va debloca de urgență fonduri de cel puțin 10 miliarde de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE