Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

250 milioane de euro, aruncați la gunoi. Banii provin din ambalajele cu garanție care nu au fost returnate

Românii au aruncat la gunoi sute de milioane de euro, pentru că nu au returnat ambalajele cu garanție. Deși rata de returnare crește în fiecare lună, media pe acest an ne arată că mai bine de jumătate dintre ambalaje ajung tot la groapa de gunoi.

Cum funcționează SGR

În momentul în care producătorii pun pe piață un ambalaj cu garanție, ei plătesc instantaneu garanția de 50 de bani pentru fiecare ambalaj către compania Returo. În același timp, ei își vând produsele către comercianți, așa că își recuperează garanția.

În momentul în care noi, oamenii, returnăm ambalajele ne primim cei 50 de bani, iar Returo dă înapoi garanția comerciantului.

Iar atunci când nu returnăm ambalajele, această garanție rămâne, de fapt, la compania Returo.

Aproape cinci miliarde de ambalaje, puse pe piață în 2024

În 2024, au fost puse pe piață aproape 5 miliarde de ambalaje din plastic, metal și sticlă. Deși rata de returnare a ambalajelor crește în fiecare lună, media pe acest an este de 48,3%. Ce s-a întâmplat cu restul?

Maia Bondici, jurnalistă Euronews Romania: „În 2024, peste 51% dintre ambalajele cu simbol de garanție au ajuns tot la groapa de gunoi. Asta înseamnă că românii au aruncat sute de milioane de euro”

Peste 2 miliarde de ambalaje au ajuns la groapa de gunoi, în natură sau la stațiile de sortare, în cele mai bune cazuri.

Alexandru Predoiu, reprezentant firmă de salubritate: „În acest moment pe partea de colectare separată, dacă vorbim de fracția uscată, ajung și ambalaje care ar trebui să ajungă în sistemul Returo. Deci sacul în sine așa arată, el vine de la colectarea separată de la oameni. Și dacă căutăm, undeva, mai apar și recipienți Returo. Nu știu, 10, 20, 50 de recipiente la 100 de saci.”

Chiar dacă aceste ambalaje merg la reciclare, majoritatea sunt contaminate cu alte deșeuri, așa că nu mai pot să devină sticle din plastic de exemplu. Mai mult, garanția pentru ele rămâne la Returo.

Un calcul simplu ne arată că peste un miliard de lei a rămas la companie, adică românii au aruncat la gunoi aproape 250 de milioane de euro. Returo are obligația să investească banii în îmbunătățirea sistemului.

Mircea Fechet, Ministrul Mediului: „Sistemul garanție-returnare se finanțează din trei surse. Prima sursă este cea legată de vânzarea materialului reciclabil și avantajul SGR-ului este că generează un reciclabil de calitate, care se poate vinde la un preț mare, pentru că este necontaminat. A doua sursă de finanțare a SGR-ului este din taxa pe care fiecare producător o plătește pentru fiecare ambalaj și o a treia sursă de venit este legată de garanțiile nerevendicate. Sistemul de garanție-returnare este o entitate non-profit.”

Sistemul garanție returnare are ca țintă o rată de returnare de 65% până la sfârșitul anului. Procentul crește în fiecare lună, de exemplu în septembrie s-au colectat peste 80 la sută dintre anbalajele vândute.

Raul Pop, Expert de mediu Ecoteca: „Sistemul de garanție-returnare va ajunge la o rată de recuperare foarte mare, dar nu 100% din păcate, nici în statele cele mai avansate n-a ajuns chiar la 100%. Unele au ajuns aproape până pe la 98%, dar chiar și acolo un 2%, 5%, 10% a rămas. Așa va fi și în România, chiar și atunci când sistemul va fi bine așezat, după doi, trei ani de funcționare.”

Până în momentul de față, doar aproximativ jumătate dintre magazine s-au înscris până la capăt în sistemul de garanție returnare. Asta înseamnă că doar în 40.000 de magazine din țară putem să returnăm recipientele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE