Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, în lupta cu emisiile de carbon. Agenția Europeană de Mediu: în 2023 emisiile de carbon din UE au fost reduse cu 37%

Anul acesta în România s-au simțit și mai tare efectele schimbărilor climatice. Fenomenelor extreme, seceta și inundațiile au afectat întreaga țară. La baza dezastrelor, stau emisiile de carbon, care destabilizează planeta. Pe hârtie, România stă bine când vine vorba de reducerea emisiilor de carbon, dar experții de la Agenția Europeană de Mediu susțin că progresul făcut de țara noastră este greoi și că suntem codași când vine vorba de energia verde. 

Românii spun că au simțit acut efectele schimbărilor climatice anul acesta.

„Nu vedeți că acum cinci ani pe vremea asta deja aveam prima ninsoare? Acum e din ce în ce mai cald și cumva e îngrijorător”, a spus Alex. 

„Am văzut de astă vară ce căldură s-a abătut asupra noastră. Sistemul de ploi care a început să fie din ce în ce mai scăzute”, a precizat Mircea. 

Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 37% în 2023 

La nivelul Uniunii Europene, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 37% în 2023, potrivit Agenției Europene pentru mediu. Pe hârtie, România este printre primele țări din Europa care au reușit nu doar să-și reducă emisiile de carbon, dar chiar să depășească țintelele impuse de UE. Însă realitatea din teren este puțin diferită. 

Jorre De Schrijver, expert în schimbări climatice al Agenției Europene de Mediu: „Suedia, dar și România, și-au redus emisiile totale de gaze cu efect de seră cu peste 70% comparativ cu 1990. Dar dacă analizăm datele mai detaliat, observăm că cea mai mare reducere a avut loc în primii ani ai anilor ’90. Din 2005, punctul de referință pe care îl folosim pentru toate statele membre, progresul României nu a fost la fel de rapid ca în alte țări. În același timp, observăm și că România este puțin în urmă în ceea ce privește traiectoria către energie regenerabilă pentru 2030.” 

Mircea Fechet, Ministrul Mediului: „Avem doar două capitole unde nu  ne-am conformat țintele. Unul dintre ele este legat de transportul de persoane, unde față de anii 90 avem o creștere la emisii, la fel și în cazul încălzirii rezidențiale, nu suntem în traiectoria asumată.” 

Ce avertizează experții

Experții de mediu avertizează însă că greul abia de acum începe. Energia regenerabilă ar fi soluția pentru mai puține emisii în viitor, dar planurile României nu sunt foarte verzi, spun activiștii. De exemplu, inițatorii proiectului Neptun Deep spun că extracția de gaze din Marea Neagră ar avea emisii negative, adică nu ar polua deloc, lucru conetstat de experții de mediu. 

Vlad Cătună, coordonator campanii Climă și Energie Green Peace: „Prin politicile energetice care sunt prezentate în planul național integrat de energie și schimbări climatice e că România o să-și crească emisiile în perioada următoare și o să le o să le crească prin investițiile masive care sunt programate să se întâmple în domeniul combustibililor fosili. Și aici mă refer, bineînțeles, lagazele fosile din Marea Neagră și la proiectul Neptun Deep care va genera pe o perioadă de 20 de ani peste 200 de milioane de tone de CO2.” 

Până în 2050, toate țările europene trebuie să atingă ținta de zero emisii de carbon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE