Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, codașă la reciclare. Țara noastră este pe penultimul loc la reciclare în UE, cu o rată de doar 11%

Suedezii au găsit soluția pentru gestionarea deșeurilor și nu e vreo magie. Doar reciclează. Dacă în țara nordică, doar 1% dintre deșeuri ajung la groapa de gunoi, la noi, în România, procentul e exact pe dos - 89%.

Suntem codașii Europei când vine vorba de managementul deșeurilor. Austria are o rată de reciclare de 53%, Polonia 35%, iar Germania se află pe primul loc, cu o rată de peste 75%.

Marlon Boehm, localnic din Germania. Recipientele din sticlă pe care le arucăm, le punem aici. Sticlele care vor fi reciclate și merg înapoi la magazin, le punem în lada în care le-am cumpărat. Mai apoi, pur și simplu punem coșurile de gunoi unde ne sunt la îndemână.

De exemplu, gunoiul biodegradabil merge aici, iar sub chiuvetă punem plasticul. Coșul pentru hârtie e aici.

Marlon are 22 de ani și locuiește în Regensburg, în Germania. De când se știe, deșeurile în casa lui sunt colectate separat. Nu concepe să fie altfel.

Nemții reciclează încă din anii 80. Dar nu tot timpul a mers cu vorba bună, așa că a fost nevoie și de sancțiuni. Acum, dacă nu colectezi corect, nu ți se ridică gunoiul. Dacă se întâmplă de mai multe ori, următorul pas e avertismentul, apoi amenda, care poate ajunge la mii de euro.

Un vis frumos, dar îndepărtat pentru România. Față de alte țări europene, nu există un sistem unitar pe țară. De la un județ la altul, modul de colectare al deșeurilor diferă.

Separat de acestea, avem câteva județe care fac colectare chiar și pe cinci fracții separate, însă mult prea puține. Cu o rată de reciclare de doar 11%, ne plasăm pe penultimul loc în Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE