Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii din România învață despre reciclare cu ajutorul benzilor desenate: „Au libertatea de a se exprima și nu există note”

Experții spun că cei mici sunt mult mai receptivi decât adulții la problemele legate de mediu.

Lecții de reciclare cu ajutorul benzilor desenate

Maria, elevă: „Trebuie să avem grijă de pământul nostru”.

Medeea, elevă: „Dacă acum ar fi mai curat pe stradă, ne-am simți și noi mult mai bine și ar fi și aerul mult mai curat”.

Benzile desenate au devenit un bun instrument pentru a dezvolta imaginația copiilor încă din primii ani de școală. Artista Anna Florea a găsit o altă cale de a folosi acest tip de asociere dintre text și imagini. I-a invitat pe copii la o lecție în care învață despre importanța protejării mediului înconjurător cu ajutorul benzilor desenate și a supereroilor.

Anna Florea, artistă de benzi desenate: „Au libertate de a se exprima și nu există note, nu există corect sau greșit. Au o deschidere foarte mare indiferent de vârstă”.

Copiii, mai receptivi decât adulții

Experții spun că cei mici sunt mult mai receptivi decât adulții, iar această metodă are și mai mult succes. Mulți dintre copii duc acasă ce au învățat.

Mihaela Tutunaru, manager de proiect ASAP România. „Mai ales cei din clasele I-IV din ciclul primar au acest mod de a împărtăși cu familia toate acțiunile pe care le fac la școală. O să învețe despre partea de reciclare și protecție a mediului și - de ce nu - puțin și despre sustenabilitate, deși e un concept complex cu multe valențe, într-o manieră creativă. Vor avea un atelier de bandă desenată în spiritul expoziției care-l găzduiește”.

Și copiii din țară au făcut acest exercițiu. Cele mai bune desene cu supereroul preferat în timp ce reciclează sau salvează planeta sunt acum expuse în București. Însă, pentru mulți dintre copii, lecția reciclării este una pe care o învață încă de acasă.

Ramona Igreț, părinte: „Devin conștienți de problemele care apar în mediul înconjurător, își dau seama de ce e important să reciclăm sticlă, plastic, hârtie”.

Paula Hotea, părinte: „Este realitatea care ne înconjoară și trebuie să fie de mic foarte atent la mediu pentru că el este cel care va duce mai departe moștenirea și trebuie să aibă grijă de ea. Noi, acasă, îl învățăm cum să recicleze toate materialele”.

Tudor, elev: „Dacă nu avem grijă de mediul înconjurător o să se facă prea cald pentru că, dacă știți, planeta se cam poluează acum și noi trebuie să o ajutăm prin reciclare”.

Smaranda, elevă: „Dacă s-ar polua prea mult, n-am putea să mai locuim altundeva”.

Programul ASAP a ajuns la peste 500.000 de copii din 36 de județe din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE