Schimbările climatice au făcut ca ploi torențiale precum cele care au provocat inundații devastatoare în Europa Centrală în această lună să aibă o probabilitate de două ori mai mare de a se produce, a declarat miercuri un raport, în timp ce autorii științifici ai acestuia au îndemnat factorii de decizie să acționeze pentru a opri încălzirea globală, potrivit Reuters.
Cele mai grave inundații care au afectat Europa Centrală în cel puțin două decenii s-au soldat cu 24 de morți, cu orașe pline de noroi și resturi, cu clădiri avariate, cu poduri prăbușite și cu o factură pentru reparații care se ridică la miliarde de dolari.
Raportul World Weather Attribution, un grup internațional de oameni de știință care studiază efectele schimbărilor climatice asupra fenomenelor meteorologice extreme, a constatat că cele patru zile de precipitații aduse de furtuna Boris au fost cele mai abundente înregistrate vreodată în Europa Centrală.
Grupul a afirmat că schimbările climatice au făcut ca astfel de ploi torențiale să fie de cel puțin două ori mai probabile și cu 7% mai abundente.
„Încă o dată, aceste inundații evidențiază rezultatele devastatoare ale încălzirii provocate de combustibilii fosili”, a declarat Joyce Kimutai, cercetător la Institutul Grantham al Imperial College din Londra și coautor al studiului.
Raportul a precizat că, deși combinația de fenomene meteorologice care a provocat furtuna - inclusiv aer rece care se deplasează deasupra Alpilor și aer foarte cald deasupra Mării Mediterane și Mării Negre - a fost neobișnuită, schimbările climatice au făcut ca astfel de furtuni să fie mai intense și mai probabile.
Potrivit raportului, o astfel de furtună este de așteptat să apară, în medie, o dată la 100-300 de ani în climatul actual, cu o încălzire de 1,3 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.
Cu toate acestea, raportul a precizat că astfel de furtuni vor produce cu cel puțin 5% mai multă ploaie și se vor produce cu aproximativ 50% mai frecvent decât în prezent dacă încălzirea față de nivelurile preindustriale va atinge 2 grade Celsius, ceea ce este de așteptat să se întâmple în anii 2050.