Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Algele roșii au invadat litoralul Mării Negre. Biologii explică ce indică fenomenul neobișnuit

Fenomen neobișnuit la Constanța unde valurile mării au devenit roșii odată cu apariția unor alge ruginii favorizate de apa deosebit de caldă pentru această perioadă a anului. Un spectacol, de această dată  nocturn, oferă marea și la Sulina unde microorganisme apărute tot în urma căldurii au dat valurilor un aspect fluorescent, spre surprinderea turiștilor care au imortalizat momentul. 

„Sea sparkle” sau strălucirea mării este denumirea populară  a microalgelor care au luminat valurile în întunericul nopții, la Sulina. Fenomenul spectaculos este pus de specialiști pe baza sursei mari de hrană din zona de țărm, dar și a temperaturii apei mării, mult mai caldă decât normalul perioadei. 

Elena Bișinicu, biolog marin Institutul de cercetări marine Grigore Antipa: „La întuneric, în momentul în care în masa apei se remarcă o presiune în masa apei, valuri sau pur și simplu dacă este aruncată o piatră se instalează fenomenul de bioluminescență pe care acest organism îl deține.” 

Marea Neagră, mai caldă cu șapte grade Celsius

Șase, chiar șapte grade Celsius are în plus marea în acest moment față de normalul perioadei, iar încălzirea se observă deja de la an la an. 

Răzvan Mateescu, cercetător Institutul Grigore Antipa: „De exemplu în 2020 am avut o temperatură tot în zona acesta de temperaturi ridicate 19-20, acum avem 22, un trend ascendent.” 

Încălzirea mării are efecte și la Constanța unde o algă ruginie a colorat valurile. Pe mal, încălzite de soare, algele au devenit purpurii. 

Adrian Bîlbă, cercetător științific: „Uite e roșu închis burgundă și pe măsură ce se usucă devine  vizibilă partea rozalie. Specii favorizate de apă caldă și lumină mai puțină.” 

Și nu sunt singurele efecte ale încălzirii apei. Specii de pești până acum foarte rare în marea noastră au început să populeze apele pe fondul condițiilor prielnice generate și de scăderea poluării, spre bucuria pasionaților de scufundări care au filmat în ultima perioadă bancuri întregi în adâncuri, aproape de zona de țărm.   

Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin: „Pentru mine a fost o surpriză stocul semnificativ pe care l-am înregistrat semnificativ în zona digului de nord, corbul de mare e un peste gustos cu valiare economica dar si spectaculos in peisajul subacvatic în momentul în care îl observi.”

Specialiștii spun însă că încălzirea mării ar putea afecta pe termen lung fauna și ecosistemul, iar dezechilibrul  ar putea și furtuni tot mai dese.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE