Schimbările climatice și-au spus cuvântul anul acesta în România. De la fenomene extreme, secetă și inundații, românii au simțit pe pielea lor efectele devastatoare.
Am experimentat și cea mai călduroasă vară din istorie, iar experții avertizează că toate aceste fenomene vor deveni ceva obișnuit în anii ce urmează.
În sute de localități din România oamenii au primit apa cu porția. În comuna Moșteni, cei care și-au construit puțuri au reușit să facă față situației.
Ce spun românii despre schimbările climatice
Constantin Elena este pensionară și are 80 de ani. S-a bucurat că a reușit să își întrețină grădina.
”A trebuit să le forăm din nou și să ajungem la a doua apă freatică. Adică la prima nu mai era apă.”, spune femeia.
”Avem și niște probleme uriașe în ceea ce privește managementul hidrologic. Cu alte cuvinte, în anii viitori, seceta, fenomenul se va intensifica, vom avea din ce în ce mai multă presiune pe corpurile de apă.”, a adăugat Ciprian Gălușcă, expert de mediu Greenpeace.
De cealaltă parte, inundațiile au făcut ravagii în mai multe regiuni din țară. Cele mai grav afectate județe au fost Galați și Vaslui. 7 oameni și-au pierdut viața și mii de oameni au rămas fără gospodării.
România a fost luată pe nepregătite de inundațiile din acest an, însă ne putem aștepta la același fenomene și anul viitor.
”Putem să ne adaptăm. Tocmai din acest motiv am adoptat o strategie națională legată de adaptare la schimbări climatice. Lucrul despre care cred eu că vom vorbi cel mai des și în anul 2025 e apa. Asta pentru că agricultura este cel mai dependent sector de schimbările climatice, cel mai dependent de secetă și de caniculă.”, spune Mircea Fechet, Ministrul Mediului.
”Dacă acum 5 ani, acest porumb n-aș fi fost mulțumit de el pentru că era considerat mic pentru o cultură ridicată, astăzi iată că avem porum care arată așa. 00:23 Pe aceste suprafețe, acum 10 ani vorbeam de 15-20 despre 15-18 tone la hectar producție marfă, deci vândută încasat. Astăzi, dacă realizez 8 tone, sunt mulțumit. 20-30% din nerealizări se datorează exclusiv condițiilor climatice.”, spune Petre Petrescu, fermier.
România trebuie să atingă ținta de zero emisii până în 2050, asta dacă vrem ca procesul schimbărilor climatice să poate să fie reversibil.