Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

WWF: O treime din Delta Dunării a dispărut în ultimii 100 de ani

Planeta a atins cel mai avansat nivel de degradare din ultimele secole. Cel puțin asta arată ultimul raport al Organizației Fondul Mondial pentru Natură.

Doar în ultimii 50 de ani s-a înregistrat o scădere cu peste 70% a speciilor sălbatice de pe planetă.

Cele mai afectate specii sunt din ecosistemele de apă dulce sau din cele marine. În România, peștii sunt printre cei mai afectați.

”Crizele legate de pierderea biodiversității și schimbări climatice împing viața sălbatică și ecosistemele dincolo de limitele lor, atingând puncte critice globale periculoase, care amenință să deterioreze sistemele de susținere a vieții pe Pământ și să destabilizeze societățile.

Consecințele catastrofale ale pierderii unora dintre cele mai prețioase ecosisteme, cum ar fi pădurea tropicală amazoniană și recifele de corali, ar fi resimțite de oamenii și de natura din întreaga lume”, declară Kirsten Schuijt, director general al WWF International.

De exemplu, populația crapului românesc a scăzut cu 90% în ultimii ani. La baza acestor efecte stau braconajul, poluarea apelor și îndiguirile excesive.

În ultimii 100 de ani, autoritățile au îndiguit și drenat mai multe suprafețe ale luncii și Deltei Dunării, astfel încât s-au pierdut 85% din luncă și o treime din Deltă.

Experții avertizează că măsurile luate în următorii cinci ani vor fi cruciale pentru viitorul vieții pe Pământ.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE