Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Răcirea vremii și creșterea poluării în București. Cum influențează sobele și centralele scăderea calității aerului

Răcirea vremii aduce și o creștere a nivelului de poluare. Harta indicilor a fost roșie zilele acestea în Capitală din cauza încălzirii cu centrale și sobe, o problemă care persistă de ani de zile, avertizează specialiștii. În unele zone, chiar și din București, oamenii pun până și mobilă pe foc. Ministrul Mediului spune că până la sfârșitul lunii va fi gata cadrul legislativ necesar programului rabla pentru sobe. 

Maia Sandu, jurnalistă Euronews România: „Peste trei milioane de români se încălzesc cu ajutorul sobelor pe timp de iarnă. Nu știm însă câți dintre ei fac asta în capitală. Ce știm sigur este că nu toți folosesc lemn curat pentru a face focul.” 

Localnic, București:Nu s-a tras, doamnă (gaz, n.red.). Așa stau de vreo 15 ani. Asta arăta frumoasă că am luat-o de nouă. Da de zece ani, s-a mai putrezit. Uite, nu pot să deschid nici capacu că cade soba. Am un cărucior. Și mă duc după lemne că n-am ce să fac. Ce găsim. Ce găsim după gunoaie doamnă!” 

Oamenii se încălzesc cu tot ce pot, inclusiv mobilă veche

În multe zone din București, oamenii pun pe foc ce găsesc. De la mobilă veche, lemn vopsit și până la tapițerii sau deșeuri. Toate extrem de poluante. 

Oana Neneciu, director Ecopolis: „Am văzut și pe senzori o creștere vertiginoasă a datelor, în special pentru pulberile în suspensie PM10. Acesta este un marker de altfel atunci când vine vorba de sursele poluării indicând poluare masivă din zona încălzirii. Iarna procentele se inversează, traficul devine undeva la 30% din poluare, iar încălzirea foarte foarte sus, undeva între 60-70 % atunci când avem temperaturi foarte scăzute.” 

Programul Rabla pentru sobe ar putea să înceapă anul acesta, însă doar ca program pilot în 27 de județe montane.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Discutăm despre viitoarele săptămâni, sper eu, în maxim patru săptămâni să avem ghidul în Monitorul Oficial. 0047 Rămânem cel mai probabil cu același cuantum al finanțării, respectiv 10.000 lei sau și maxim 70% din valoarea investiției.” 

Însă și dacă ar funcționa programul, unii oameni tot nu și-ar permite să-și înlocuiască sobele. 

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Mă aștept de la primăriile de sector și de la Primăria Generală să avem un astfel de program de sprijin pentru populație, fiindcă acei oameni pe banii lor, n-or să reușească niciodată să schimbe modul în care își încălzesc iarnă locuințele.” 

În București nu există date concrete când vine vorba de numărul de oameni care se încălzesc cu sobe, cu centralele proprii sau despre cei care sunt racordați la sistemul de termoficare. Organizația Ecopolis începe un nou proiect de monitorizare prin care, până la sfârșitul anului, vom știi exact sursele de încălzire ale bucureștenilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE