BANI ȘI AFACERI
Cine sunt cei doi miliardari bulgari cu care se luptă statul român pentru achiziționarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova
Guvernul României va începe negocierile pentru achiziționarea Portului Internațional Liber Giurgiulești, singurul port maritim din Republica Moldova. Există însă și concurență. Doi miliardari din Bulgaria doresc și ei să cumpere portul.
Bătălia rivalilor fast-fashion: Shein dă din nou în judecată Temu pentru că mai multe modele ar fi fost copiate
Gigantul fast-fashion Shein a intentat un nou proces împotriva concurentului Temu, acuzând platforma de cumpărături fondată în China că i-a furat modelele, i-a copiat imaginile produselor și s-a angajat în alte tipuri de fraudă.
Mai greu ca la ghișeu: Registrul Comerțului a plătit 40 de milioane de euro pe o platformă online care nu funcționează
Operațiuni care durau trei zile se întind acum pe o perioadă de trei săptămâni. Este realitatea antreprenorilor din România care folosesc noul portal al Registrului Comerțului care a costat aproape 40 de milioane de euro.
Posibile taxe și impozite noi, în 2025. Guvernul este presat să găsească soluții pentru reducerea deficitului bugetar
În Monitorul Oficial, este publicată deja o nouă formulă de calcul a impozitelor pe proprietăți, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Astfel, unii proprietari ar putea plăti un impozit triplu, spun specialiștii.
Majorările de pensii, finanțate din împrumuturi. Efortul bugetar a ajuns la 28,5 miliarde de lei, anual
Guvernul trebuie să caute rapid bani pentru majorarea pensiilor după recalcularea pensiilor. Impactul bugetar este mai mare cu peste 28 de miliarde de lei anual, cu 3 miliarde mai mult față de estimarea inițială.
Cum primește Europa gaze rusești în continuare în pofida sancțiunilor. Lovitura strategică a Ucrainei prin incursiunea militară din Rusia
În Europa sunt livrate în continuare gaze rusești, de care depind unele țări, deși invazia Rusiei în Ucraina durează de doi ani și jumătate, iar statele UE au aplicat sancțiuni repetate Moscovei.
Programul Rabla pentru mașini electrice începe astăzi. Care este noua valoare a voucherului
A treia etapă a programului Rabla pentru mașinile electrice începe luni. De data aceasta, românii vor primi doar 5000 de euro pentru mașina veche ca să-și cumpere una nouă electrică, adică jumătate din suma care era alocată inițial.
Taxa de lux. Electorală sau preambul la cea pe avere? Analist: „Dă bine în an electoral, să iei de la bogați”
Taxa de lux, fără un impact semnificativ la bugetul de stat, ar putea fi primul pas către celebra taxă pe avere, care a determinat exodul marilor afaceriști din țări precum Franța, atrag atenția analiștii financiari.
Românii strâng bani din timp pentru a-și permite o vacanță. Câți apelează la credite
Românii strâng bani din timp pentru a merge în vacanță și evită să se împrumute. O arată un studiu realizat la comanda unei bănci. Din 100 de români, mai puțin de 10 sunt dispuși să apeleze la carduri de credit sau să ia bani de la rude sau prieteni.
Mobra, marcă istorică de motociclete, în pericol de a fi pierdută de România. Colecționar: ”E identitatea noastră națională”
În prezent, fabrica Tohan nu mai are dreptul de folosire a mărcii Mobra, pentru că nu a reînnoit dreptul de folosință, o formalitate care se reia o dată la zece ani.
Şeful Renault are îndoieli privind tranziția la mașinile electrice în Europa. ”Avem nevoie de puţin mai multă flexibilitate”
Directorul general al companiei franceze Renault şi-a exprimat unele îndoieli în legătură cu perioada de timp în care ar trebui să aibă loc tranziția la vehiculele electrice în Europa
Chinezii de la Zeekr iau în calcul să fabrice mașini electrice în Europa pentru a evita taxele suplimentare
Producătorul de mașini electrice ia în calcul posibilitatea de a produce vehicule la fabricile din Europa care au legătură cu firma mamă, conglomeratul chinez Geely, cu scopul de a evita tarifele suplimentare.
Volkswagen se aliază cu producătorul de mașini electrice Rivian. Ce sumă va investi în start-up-ul din SUA
Grupul Volkswagen va investi până la cinci miliarde de dolari în producătorul american de mașini electrice Rivian, în cadrul unui parteneriat pentru a accesa tehnologia și software-ul necesar producerii vehiculelor electrice
România nu îndeplinește condițiile pentru a adopta moneda euro. Concluzia Comisiei Europene
România nu îndeplineşte condiţiile pentru a adopta moneda euro. Este concluzia la care a ajuns Comisia Europeană în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă.
Creditul de consum este preferat celui ipotecar. Fraudele online frânează digitalizarea bancară
Perioada de incertitudine din prezent a dus la stagnarea cererii pentru creditele ipotecare și la creșterea economisirii. Bancherii observă chiar o tendință de economisire reflectată în produsele de investiții pe termen lung.
China vrea ca UE să elimine taxele pentru mașinile electrice. Oficialii de la Beijing, dispuși să negocieze
Guvernul de la Beijing vrea ca Uniunea Europeană să renunțe la tarifele preliminare aplicate mașinilor electrice fabricate în China, în condițiile în care oficialii chinezi și cei de la Bruxelles au convenit să poarte noi discuții referitoare la relațiile comerciale.
Cum a ajuns Mugur Isărescu la șefia BNR. Cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume se pregătește pentru un nou mandat, conform Bloomberg
Mugur Isărescu este cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume. În vârstă de 74 de ani, el se pregătește pentru un nou mandat, adică alți cinci ani la șefia Băncii Naționale Române (BNR).
Indexările salariale nu rezolvă problema prețurilor. Expert: ”Dacă anul acesta ai avut inflație și la anul creșteri salariile, pui gaz pe foc”
Majorarea salariului minim de la 1 iulie într-un an electoral va antrena cheltuieli în spirală la nivelul bugetului, este avertismentul experților în fiscalitate lansat în cadrul emisiunii ECONOMIA.EU.
Reacția lui Ciucă după ce Ciolacu a anunțat creșterea salariului minim de la 1 iulie: "De regulă, toate aspectele importante au fost discutate în Coaliție"
Nicolae Ciucă: "Șase miliarde de lei, în momentul de față, ținând cont de cum arată astăzi bugetul și deficitul, nu există. Și nu sunt convins că vorbim doar de șase miliarde."