Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

e-Factura: obligatorie pentru firme, facultativă pentru ANAF. Funcționarea sistemului nu a fost verificată de Fisc nici după trei luni

Sunt mai bine de trei luni de când ANAF ar fi trebuit să dea amenzi antreprenorilor care nu încarcă facturile în sistemul e-Factura. Potrivit informațiilor din piață, nu s-au dat nici sancțiuni, nu s-au făcut nici controale. Euronews România a întrebat reprezentanții Fiscului de ce nu se fac verificări. Nu am primit încă un răspuns. Până atunci, însă, de suferit au tot firmele care lucrează cu acest sistem care funcționează anevoios.

Funcționarea sistemului e-Factura nu a fost verificată de ANAF nici după trei luni

De la începutul anului, toate firmele din România au obligația de a încărca facturile în sistemul ANAF în maximum cinci zile de la data emiterii. Una dintre principalele probleme cu care se confruntă antreprenorii este aceea că, în lipsa unui ghid oficial, fiecare firmă completează documentele diferit, ceea ce generează întârzieri mari.

Alexandru Anghel, reprezentantul unei platforme de contabilitate: Toate companiile din România au trebuit să ia niște decizii legate de cum implementează, ce pun în acele câmpuri, ca și informații, și aceste această viziune este asimetrică. Atunci când o companie cere o informație specifică, îți complică practic procesul prin care ajungi la versiunea finală a facturii și întârzie foarte mult procesul până când factura e plătită și băgată în contabilitate.

Deși ar fi trebuit să controleze piața, Fiscul nu a făcut verificări pe tema e-Factura, ceea ce duce la situații complicate. Firmele nu au cum să-și oblige furnizorii să transmită facturile în sistemul ANAF. Dacă nu sunt încărcate în e-Factura, documentele nu pot fi trecute apoi în contabilitate. Ministerul Finanțelor a promis că va exista o procedură pentru aceste situații. Până atunci, însă, în caz de refuz sau întârziere, companiile de bună-credință pot apela doar la „amenințări” în relația cu o altă firmă, cu notificarea inspectorilor Fiscului.

Valentina Saygo, expert contabil: Beneficiarul nu are niciun instrument de constrângere, din contră, este sancționat de două ori în privința acestor situații. O dată cu 15% amendă dacă înregistrează în contabilitate o factură care nu este primită prin sistemul RO e-Factura. Și doi, evident, cheltuiala și TVA-ul nu sunt deductibile.

De la începutul anului viitor, toate companiile vor trebui să încarce în sistem și facturile pentru persoanele fizice. Prima problemă, care va da bătăi de cap antreprenorilor, va fi solicitarea CNP-ului clienților. Andrei Martin este fotograf și transmite facturi doar persoanelor fizice. De la 1 ianuarie 2025, va trebui să le ceară și datele personale.

Andrei Martin, fotograf: Se poate pierde un client foarte ușor, pentru că poate refuza să ofere datele din cauza GDPR-ului. Clientul nu are siguranța că eu voi folosi datele în mod corect, nu le voi da mai departe, nu le voi folosi dezastruos pentru el.

Deși RO e-Factura e obligatorie de la începutul anului în relația dintre firme, 31 mai a fost ultima zi fără sancțiuni pentru cei care nu au încărcat facturile în sistem. De atunci, Fiscul ar fi trebuit să amendeze firmele marile cu sume între 5.000 și 10.000 lei, iar firmele mici și persoanele fizice, cu până la 2.500 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE