Miliardarii din domeniul tehnologiei sunt pe cale să devină primii care ajung la o avere de o mie de miliarde de dolari. Dar cine va ajunge primul acolo? Momentan, opt dintre cei mai bogați zece oameni din lume activează în industria tehnologică.
Cine va face primul mia de miliarde
CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, s-a alăturat recent grupului exclusiv al persoanelor cu o avere care a atins sau a depășit 200 de miliarde de dolari. Astfel, el devine cel mai nou membru al acestui club de elită care include doar alți doi lideri în domeniul tehnologic: Jeff Bezos (fondatorul Amazon) și Elon Musk (CEO-ul Tesla).
Zuckerberg și-a construit averea, în mare măsură, prin poziția sa de acționar principal al Meta, compania-mamă a rețelelor de social media Facebook, Instagram și Threads, precum și a platformei de mesagerie WhatsApp.
- Industria tehnologiei are cei mai bogați oameni din lume.
Potrivit 'Bloomberg Billionaires Index', cei mai bogați trei oameni din lume din acest moment provin din industria tehnologiei. Mai exact, opt din primii zece fac parte din acest domeniu. Printre aceștia, se numără câteva nume notabile, precum Larry Ellison (fondatorul Oracle), urmat de co-fondatorul Microsoft, Bill Gates și de Larry Page (co-fondatorul Alphabet, parte din holdingul Google).
În ceea ce privește companiile și nu persoana în sine, șase din cele șapte companii care au atins statutul de un o mie de miliarde de dolari provin din acest domeniu, conform Euronews. Potrivit unui raport recent al Informa Connect Academy, Microsoft, Apple, Nvidia, Alphabet și Meta sunt evaluate la peste o mie de miliarde de dolari, începând cu iulie 2024.
Conform aceluiași raport al Bloomberg, se arată care dintre multimiliardarii de astăzi au cele mai multe șanse să ajungă la acest statut, iar previziunile indică faptul că prima astfel de persoană ar putea să apară în doar trei ani. Analiza s-a bazat pe datele despre averea netă a celor mai bogați 30 de oameni din lume și pe calculele ratei lor medii de creștere anuală din ultimii cinci ani. Rezultatele au fost apoi folosite pentru a crea previziuni pentru 30 de ani, în ceea ce privește averea fiecărei persoane și pentru a prezice cine este cel mai probabil să atingă primul o avere de o mie de miliarde.
Elon Musk ar urma să atingă primul o avere de o mie de miliarde de dolari
Astfel, în fruntea listei se află Elon Musk, care ar putea atinge acest prag până în 2027, cu o avere netă „în creștere cu o medie de 109,88% în fiecare an”. Cea mai mare parte a averii lui Musk este legată de acțiunile lui la Tesla (cel mai valoros producător de mașini din lume) și la compania SpaceX, care activează în domeniu rachetelor aerospațiale. În plus, el deține 79% din X Corp, pe care a achiziționat-o în 2022 pentru 44 de miliarde de dolari, deși valoarea acesteia a scăzut semnificativ de atunci. Musk mai deține și acțiuni la mai multe startup-uri, inclusiv Neuralink, The Boring Company și xAI.
După Musk, umează Gautam Adani, fondatorul Grupului Adani, cu sediul în India, despre care se preconizează că ar ajunge la statutul de o mie de miliarde până în 2028. În același an, Jensen Huang, unul dintre fondatorii companiei „de o mie de miliarde de dolari” NVIDIA, va deveni următorul om din această industri care atinge o mie de miliarde, cu o rată anuală de creștere a averii nete de aproape 112%.
Dintre cele 28 de peroane despre care se estimează că vor ajunge la prima mie de miliarde în următorii 30 de ani, 11 provin din domeniul tehnologiei.
Această listă include și alte nume importante din domeniu, cum ar fi Mark Zuckerberg, Larry Page, Jeff Bezos, Zhang Yiming (fondatorul companiei-mamă a TikTok și ByteDance), și Bill Gates.