Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Posibile taxe și impozite noi, în 2025. Guvernul este presat să găsească soluții pentru reducerea deficitului bugetar

După un an electoral în care prioritățile politicienilor vizează mulțumirea populației, 2025 ar putea repune taxele mărite pe lista scurtă a priorităților guvernamentale, avertizează experții fiscali. În Monitorul Oficial, este publicată deja o nouă formulă de calcul a impozitelor pe proprietăți, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Astfel, unii proprietari ar putea plăti un impozit triplu, spun specialiștii. Unii economiști anticipează și posibile creșteri ale impozitului pe dividende și ale TVA-ului.

Majoritatea țărilor europene discută deja și aprobă bugetul pentru 2025. România întârzie însă. Ministrul Finanțelor Marcel Boloș a spus în trecut că 2024 nu este anul revoluției fiscale, dar unii economiști se așteaptă la schimbări drastice după alegeri, în 2025. Asta în contextul în care guvernul este constrâns să vină cât mai curând cu soluții pentru a atinge ținta de deficit bugetar impusă de Uniunea Europeană, de 3% din PIB. O măsură deja anunțată prin ordonanță de guvern este modificarea formulei de calcul al taxelor pe proprietăți.

Cum se descurcă cetățenii cu taxele și impozitele actuale

”Avem foarte mult de pierdut, pentru că sunt taxele foarte mari, iar la sfârșit de lună, nici nu vreți să știți câte taxe se opresc.”

”Suntem regulamentari, deci venim la muncă, ne facem treaba, dar la taxele care se opresc, nu știu, nivelul de trai e foarte scăzut.”

”Nu sunt proprietară, aș vrea să fiu în viitor. Dar dacă va crește nu cred că voi mai avea posibilitatea să îmi cumpăr o casă proprie.”

”Salariile motivante nu sunt foarte motivante, încerc să trăiesc cât pot eu, să economisesc cât pot eu ca să pot avea o casă.”

”Unele taxe mi se par, într-adevăr, mai mari, adică nu se justifică.”

De la 1 ianuarie 2025 ar putea fi eliminat plafonul maxim al taxelor pe proprietăți

Valoarea de impozitare ar fi cea reală, de pe piață, și nu cea prevăzută în codul fiscal. Astfel, pentru un apartament de 150.000 euro, de exemplu, impozitul anual ar putea fi de 150 euro (750 RON), aproape triplu față de cel actual.

Pentru reducerea deficitului bugetar, unii specialiști apreciază că guvernul va apela anul viitor și la alte măsuri fiscale, precum creșterea TVA-ului și a impozitului pe dividende. Astfel de scenarii au fost infirmate însă de ministrul finanțelor.

Cristian Pârvan, președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România: Nu e în interesul nimănui. Nici antreprenorii nu sunt fericiți că oamenii rămân cu mai puțini bani și sunt obligați să crească salariile peste posibilitățile fiecărui domeniu, ca să lase ceva bani oamenilor. Iar cu impozitarea capitalului problema este că, din păcate, nu se face corect la nivelul tuturor companiilor și din păcate, asta va avea repercusiuni din punct de vedere al competiției pe piața românească.

Deocamdată, analizele care arată creșteri de taxe sunt doar scenarii. În această toamnă, România trebuie să trimită către Comisia Europeană o strategie fiscal-bugetară. Aceasta va trebui să conțină măsuri de reducere a deficitului bugetar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE