Guvernul trebuie să caute rapid bani pentru majorarea pensiilor după recalcularea pensiilor. Impactul bugetar este mai mare cu peste 28 de miliarde de lei anual, cu 3 miliarde mai mult față de estimarea inițială. Deși prevăzute în construcția bugetului pe anul acesta, sumele au fost subevaluate. Ministerul Finanțelor a cerut, prin memorandum, suplimentarea fondurilor: sunt necesare încă 600 de milioane de lei în fiecare lună.
Boloș spune că sunt bani pentru pensii
Dacă la estimările inițiale, Ministerul Muncii a prevăzut majorări pentru 3 milioane de pensionari, numărul celor care au primit bani în plus la recalculare a ajuns la aproximativ 3,8 milioane. Ministrul Finanțelor a dat asigurări că bani există pentru plata pensiilor, dar trebuie căutate sursele.
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: ”Un efort bugetar lunar de 2,5 miliarde de lei, un impact de 10 miliarde până la sfârșitul anului, acești bani îi avem, deci plata pensiilor va avea loc.”
Economiștii spun că soluția Guvernului este să atragă bani din împrumuturi pentru a acoperi cheltuielile suplimentare cu pensiile. Însă strategia nu este viabilă pe termen lung, mai ales că România trebuie să prezinte Comisiei Europene propuneri pentru reducerea deficitului bugetar.
Aurelian Dochia, economist: ”Întrebarea este ce se va întâmpla anii următori, pentru că această reformă a sistemului de pensii promovată prin noua lege, duce la creșterea cheltuielilor cu pensiile până în 2030. Până la urmă s-ar putea ca piețele financiare să ne penalizeze și nu vom mai putea obține fondurile pentru anii următori.”
Forma actuală a legii pensiilor ajută majoritatea pensionarilor să câștige mai mulți bani lunar, chiar și cei care beneficiau de pensie socială, un ajutor acordat din bugetul Guvernului.
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii: ”Am încercat să eliminăm inechităție pt că aveam pensie în plată în cuantum diferite, dar aveau aceeași contributivitate. Respectă o lege de bun simț. La contributivitate egală vom avea pensie egală.”
Categorii dezavantajate de noua lege a pensiilor
Doar că există și oameni care vor pierde la recalculare. Asociațiile de nevăzători, de exemplu, atrag atenția că noua lege îngheață pensiile persoanelor cu dizabilități pentru o perioadă lungă de timp. Iar cei care vor ieși la pensie de acum înainte vor primi sume mult mai mici. Din noua lege a fost eliminată facilitatea stagiului redus, dar este acordată o bonificație de 0,5 puncte pentru fiecare an lucrat în condiții de handicap. Însă numai pentru cei care ies la pensie din acest moment.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale: ”Avem un dialog permanent cu cei de la asciațiile persoanelor cu dizabilități (nu numai de la nevăzători, și de la Consiliul Național al Persoanelor cu Dizabilități, și cei de la Asociația Surzilor ș.a.m.d.) ne străduim, în măsura în care resursele ne permit, să avem o politică în care să le protejăm drepturile.”
Filip Aurel, nevăzător, membru al Asociației Nevăzătorilor din România: ”Doamna ministru ori nu știe, ori a fost greșit informată. Nevăzătorilor iesiți la pensie acum nu li se aplică de 0,5 puncte pe fiecare an lucrat indiferent de cât au lucrat. Adică la recalculare, indiferent cât au lucrat, nu vor primi acel 0,5 și de aici rezultă pensii tăiate și cu 50%.”
Un alt aspect este acela că până acum punctajul de pensie se raporta la venitul mediu brut lunar. Acum se realizează în funcție de media anuală. În aceste condiții, vedem că punctajul scade. Și nu este singura problemă. Cei ale căror pensii urcă peste 2000 de lei nu vor mai beneficia de ajutoare din partea statului. Este vorba despre voucherele sociale de 250 de lei pentru produse alimentare și mese calde. La acestea se adaugă și voucherele pentru energie, un ajutor consistent de 1.400 de lei acordat în două tranșe. Practic, pentru unii, Guvernul ia cu două mâini.