Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi titluri Fidelis în perioada 2-11 octombrie 2024. Care sunt dobânzile

Între 2-11 octombrie 2024, românii interesați să își protejeze economiile de inflație pot cumpăra titluri de stat Fidelis. Cei care au donat sânge și au un certificat valabil de la 1 mai încoace se bucură de cea mai bună dobândă dacă plasează banii pentru un an. Persoanele care vor să facă investiții din banii economisiți pot alege și un depozit bancar, iar băncile se întrec în oferte pentru a concura cu cea a statului. Dacă alegeți un astfel de depozit, însă, veți fi taxați.

Cum împrumutăm statul cu câștig. Ministerul Finanțelor lansează o nouă emisiune Fidelis de titluri de stat

Băncile oferă dobânzi anuale între 5,5% și 7% la depozitele pe un an. În situația în care am avea de investit 5.000 de lei, am putea câștiga între 248 și 315 lei într-un an, după plata impozitelor și a comisioanelor. Cele mai bune oferte la bănci ne arată dobânzi anuale între 5,5% și 7% la depozitele pe un an, potrivit Finzoom.ro

Irina Chițu, analist financiar: „În cazul depozitelor bancare se plătește 10% impozit pe câștigul din dobândă, dar se oprește de către bancă și se virează la stat, deci, noi în momentul în care primim dobânda, este dobândă netă. Este bine să avem și titluri de stat, și depozite la termen, deci ca să diversificăm”.

Statul oferă o dobândă anuală de 5,85% la titlurile Fidelis. Așadar, dacă avem o sumă de 5.000 de lei și cumpărăm astfel de titluri de stat, vom avea un câștig de 292,5 lei în octombrie anul viitor. Donatorii de sânge primesc o dobândă mai bună, de 6,85% pe an. Dacă o astfel de persoană investește 5.000 de lei în titluri Fidelis, câștigă 342,5 lei.

În luna iulie, aproape 3300 de români au cumpărat titluri Fidelis pentru un an. Dobânda a fost mai mare decât cea de acum, respectiv 6%. Numărul celor interesați a scăzut în condițiile în care și dobânda s-a redus. De exemplu, în aprilie aproape 3600 de români au cumpărat astfel de titluri de stat la o dobândă de 6,85% pentru plasamentele de un an.

Irina Chițu, analist financiar: „Cum poți să retragi mai devreme banii din titlurile de stat Fidelis este prin tranzacționare la bursă. În cazul acesta nu pierzi dobânda, pentru că în momentul în care răscumperi, include și dobânda acel titlu de stat, numai că valoarea unui titlu de stat pe bursă poate să crească sau poate să scadă în perioada până la scadență de un an, de cinci ani, depinde pe ce perioadă ai luat-o.”

Oferte pentru depozite la termen

 Sumă investită: 5.000 lei

 Dobânzi: 5,5 – 7% pe an

 Câștiguri: 248 - 315 lei

Sursă: Finzoom.ro

Titluri de stat Fidelis

 Sumă investită: 5.000 lei

 Dobândă: 5,85% pe an

 Câștig: 292,5 lei

Sursă: Ministerul Finanțelor

Oferta Fidelis pentru donatorii de sânge

 Sumă investită: 5.000 lei

 Dobândă: 6,85% pe an

 Câștig: 342,5 lei

Sursă: Ministerul Finanțelor

Statul oferă posibilitatea să cumpărăm titluri de stat și cu moneda euro. Dobânda, în acest caz, este 3,95% pe un an. La 1.000 de euro investiți înseamnă un câștig de aproape 40 de euro. Dacă în moneda națională băncile oferă dobânzi care concurează cu cea a statului, la depozitele în euro dobânda e mai mică, deci și câștigurile la fel. Cei care au bani în moneda europeană, adică 1.000 euro, primesc la bănci dobânzi de 2,3 – 3,5%, însemnând un câștig real de 21-32 euro după un an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE