Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine sunt cei doi miliardari bulgari cu care se luptă statul român pentru achiziționarea Portului Giurgiulești din Republica Moldova

Guvernul României se pregătește să înceapă negocierile pentru achiziționarea Portului Internațional Liber Giurgiulești, singurul port maritim din Republica Moldova. Există însă și concurență. Doi miliardari din Bulgaria doresc și ei să cumpere portul.

Frații Domuschiev, apropiați ai fostului premier Borisov

După privatizarea companiei de stat, Navibulgar a ajuns în portofoliul fraților Kiril Domuschiev (55 ani) și Georgi Petrov Domuschiev (52 de ani), apropiați ai fostului premier Boyko Borisov, scrie Europa Liberă.

Cei doi frați sunt și proprietarii celui mai de succes club de fotbal din Bulgaria din ultimele decenii: Ludogorets Razgrad.

Navibulgar, compania de stat, a ajuns în portofoliul fraților Domuschiev

Ei au fondat în 2003 conglomeratul Advance Properties, care are investiții în domeniul farmaceutic și în imobiliare, precum și în transportul maritim și al operațiunilor portuare.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti este deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Executivul din România pare că este presat să pornească negocierile, deoarece compania bulgară MBF Port Burgas și-a arătat deja interesul pentru Giurgiulești.

Ce ar însemna achiziționarea Portului Giurgiulești

Portul Giurgiulești, situat la km 133,8 al fluviului Dunărea, în sudul Republicii Moldova, are o poziție strategică, fiind accesibil pentru navele maritime. Ca și limite, acesta este mărginit de România și Ucraina. Importanța acestui port a crescut în contextul actual, având în vedere incertitudinea din regiune, în special în ceea ce privește viitorul portului Odesa din Ucraina.

Preluarea Portului Giurgiulești de către statul român ar reprezenta un pas important în consolidarea infrastructurii portuare a României și în extinderea influenței sale economice în regiune.

Această achiziție ar putea facilita comerțul moldovenesc cu piețele internaționale, în timp ce România ar câștiga un avantaj strategic în regiune, în contextul incertitudinilor geostrategice din Marea Neagră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE