Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Mugur Isărescu rămâne guvernator al BNR. Este cel mai longeviv șef al unei bănci centrale din lume

Mugur Isărescu se pregătește pentru încă un mandat de cinci ani la conducerea Băncii Naționale a României. Guvernatorul BNR va rămâne în funcție, în condițiile în care Parlamentul se pregătește pentru a vota viitoarea conducere a instituției, au declarat surse politice pentru Euronews România.

Florin Georgescu ar urma să fie înlocuit de Leonardo Badea în funcția de prim-viceguvernator BNR, cu sprijinul PSD. De asemenea, Cosmin Marinescu, actual consilier economic al președintelui Klaus Iohannis, va fi numit viceguvernator din partea PNL, mai spus sursele citate.

  • Alte nume pentru poziții neexecutive: Csaba Balint, Cristian Popa, Nicolae Istudor, Dumitru Nancu și Horia Neamțu.

Potrivit acelorași surse, lista poate suferi modificări deoarece Mugur Isarescu (74 de ani) nu vrea să fie validați ca membrii neexecutivi cei propusi și sustinuți de USR și AUR.

Conducerea celor două camere ale Parlamentului se va întruni miercuri în ședință, cu scopul de fixa săptămâna viitoare calendarul privind numirea noii conduceri a BNR. Guvenatorul Băncii Naționale și ceilalți membri ai conducerii executive urmează să fie audiați și votați de Parlament.

Banca Națională a României este condusă de un Consiliu de administrație. Acesta este alcătuit din nouă membri numiți de Parlament, cu nominalizarea conducerii executive, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului. Membrii Consiliului de administrație nu pot fi parlamentari și nu pot face parte, potrivit legii, din justiție sau din administrația publică.

Structura executivă permanentă a Băncii Naționale este formată din guvernator și 3 viceguvernatori, dintre care unul este prim-viceguvernator. Ceilalți 5 membri nu sunt salariați ai BNR. Președintele Consiliului de administrație este guvernatorul Băncii Naționale a României.

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator al unei bănci centrale din lume

Mugur Isărescu a preluat conducerea Băncii Naţionale în 1990, la mai puţin de un an de la colapsul regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu şi şi-a exercitat mandatul peste trei decenii, cu o excepție: perioada în care a fost premier, între 1999 și 2000.

Născut în 1949, la Drăgăşani, în Vâlcea, Mugur Constantin Isărescu a absolvit Academia de Studii Economice în București. Vreme de 19 ani, din 1971 și până în 1990 a fost cercetător științific la Institutul de Economie Mondială.

Imediat după Revoluție, în martie 1990, Isărescu a deveni Secretarul cu probleme economice și monetare al Ambasadei României, la Washington. Concret, în cadrul MAE, avea sarcina de a repara și consolida legăturile cu Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.

După o vară extrem de agitată, cea a primului an de democrație, premierul Petre Roman semna numirea lui Isărescu în funcția de guvernator BNR.

Dincolo de dorințele sale, Parlamentul decide cine va fi viitorul guvernator al BNR. Și Isărescu pare să aibă suportul. Beneficiază de sprijinul celor mai mari partide prezente în Parlament pentru a rămâne în funcţie încă un mandat.

CNSAS: Isărescu ar fi activat ca informator al Securităţii

CNSAS susţine că Mugur Isărescu ar fi activat ca informator în perioada 1979-1989 și ar fi furnizat fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România, potrivit Agerpres. Totuși, Curtea de Apel București a respins ca inadmisibilă cererea depusă de CNSAS, conform sursei. CCR a decis, ulterior, că prevederile legale în baza cărora Isărescu a fost declarat colaborator al Securității sunt neconstituționale.

Ce salariu are Mugur Isărescu la BNR

Guvernatorul BNR este, totodată, și cel mai bine plătit salariat din instituţie.

În 2023, Isărescu a obținut de la BNR venituri din salarii de 1026836 lei, adică peste 85.500 lei lunar potrivit declaraţiei de avere pe care a depus-o în 2023 (pentru anul 2022).

Totodată, ca membru titular al Academiei Române, a primit în același an peste 30600 lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE