Inflația este în scădere în România, o confirmă Banca Națională a României, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu. O evoluție la care energia, gazele și combustibilii au contribuit din plin, prin prețuri ceva mai mici față de vârfurile din anii trecuți.
Sunt însă și riscuri la adresa inflației, iar creșterile salariale sunt unul dintre ele. Probleme ar putea veni și din agricultură, puternic afectată de secetă, unde guvernatorul vede motive de îngrijorare, mai ales în cazul producției de porumb.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: ”Avem însă și o persistență a presiunilor inflaționiste din partea costurilor cu forța de muncă și un excedent de cerere agregată în economie, care acționează în continuare în sensul creșterii prețurilor.
Vă prezentăm o situație relativ favorabilă la producții agricole la nivel internațional. Aveți atât nivelul global, cât și situatia în UE - o relativă îmbunătățire.
În cazul României, contextul intern oferă motive de îngrijorare. Noi nu avem prognozele și datele de la Ministerul Agriculturii încă disponibile, așa ca am apelat la prognoze ale Comisiei Europene din iulie 2024. S-ar putea ca cel puțin la porumb, situația să fie chiar mai serioasă”
Pentru fermierii din țară, seceta pedologică este în continuare o problemă. Cultura de porumb, de exemplu, are de suferit din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei apei. Fermierii se așteaptă la calamitate de cel puțin 40 la sută.
Din acest motiv, fermierii au cerut Ministerului Agriculturii să întocmească la nivel național un plan pentru secetă.
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, pe adâncimea 0-100 cm au fost înregistrate la începutul lunii iulie deficite de umiditate în Maramureș, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului și Crișanei. Asta se traduce în secetă pedologică moderată, extremă și puternică.