Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trei metode pentru a economisi, începând cu ziua salariului. Cât recomandă experții să investim, la început de drum

Există specialiști care pot ajuta cu sfaturi despre cum putem economisi și investi inteligent pentru zile negre. Sau pentru o viață liniștită la pensie. În primul rând - cum e și normal - trebuie să avem ce să punem deoparte. Pentru că inflația a erodat veniturile, în ciuda creșterilor de salarii și pensii.

Cum pot românii să pună bani „la saltea”. Trei metode eficiente

Statistica arată că cei care au vârsta între 50 și 64 de de ani sunt persoanele active cu cele mai mari dificultăți financiare. La aceștia se adaugă o parte dintre cei ajunși la pensie. Mai mult, ponderea cea mai mare în rândul celor aproximativ 7,5 milioane de gospodării o au cele care au cap al familiei un pensionar. Iar peste trei sferturi dintre familiile din România au dificultăți cu cheltuielile curente în fiecare lună.

Consumul nu ajută salariile din România, pentru că importăm foarte mult. Așadar, creștem pensii și salarii pentru a susține economiile din alte state. Și nu este singura problemă. Românii nu stau bine cu alfabetizarea financiară. Jumătate dintre cei care au banii în bănci îi țin în conturi curente, în depozite la vedere pentru care nu primesc niciun ban. Adică, nu în depozite la termen pentru care ar încasa dobândă.

Nivelul de educație financiară a românilor continuă să fie scăzut, este concluzia unui studiu de specialitate. Astfel, doar patru din zece persoane chestionate în cadrul sondajului au declarat că înțeleg semnificația termenilor și produselor financiar-bancare. În același timp, peste jumătate dintre participanți au recunoscut că înțeleg noțiunile în mare parte, dar există anumite aspecte dificile. Iar 10% nu pot interpreta majoritatea termenilor.

Și, acum, ne întoarcem la inflație și efectele ei. Economiștii vorbesc despre inechitatea salarială, despre averea netă a românilor, dar nu se spune mai nimic despre cei care luptă de la o lună la alta cu prețurile.

Adrian Asoltanie, trainer educație financiară, a vorbit în platoul emisiunii Economia.EU despre cum pot românii să își pună bani deoparte pentru situații imprevizibile și momente grele.

Adrian Asoltanie, trainer educație financiară: Ca metode concrete de a economisi, există trei mari și late, indiferent de generație, poate cu mici ajustări... Dacă vorbim de metode eficiente, prima metodă ar fi: în prima zi după salariu, sau chiar în ziua de salariu, transferi o sumă de bani într-un alt cont la care umbli mai greu. Evident, unii au încercat metoda și observă după două săptămâni că trag banii înapoi și îi cheltuie, deci s-ar putea ca asta să nu funcționeze la toată lumea. A doua metodă, care funcționează la români foarte eficient, este ca în ziua de salariu să te oprești la prima casă de schimb valutar din drumul tău și te duci să cumperi 100 de euro. De ce? Psihologic, românilor le vine foarte greu după aceea să umble la economii în valută pentru cheltuieli de impuls. Umblu la economiile în valută dacă s-a îmbolnăvit copilul, dacă s-a stricat ceva prin casă, dacă a apărut o situație sau vreo oportunitate, dar nu voi umbla la economiile în valută că s-a ieftinit ceva sau este o ofertă de Valentine's Day. Dragi români, când aveți niște bani, cumpărați 100 de euro ca să aveți ce să schimbați când rămâneți fără. (...) Iar a treia metodă - care ne duce la pasul următor - este că în ziua de salariu trebuie să investesc o parte din veniturile mele.

Adrian Asoltanie recomandă să investim cel puțin 10%.

Adrian Asoltanie, trainer educație financiară: Recomandarea mea este măcar un 10%, dar începeți, cum vă ziceam, cu 30 de lei, cu 50 de lei, cu 50 de euro.

În ce să investim?

Adrian Asoltanie, trainer educație financiară: Foarte pe scurt, există instrumente, vă ziceam, pentru toată lumea. La majoritatea băncilor mari din România veți găsi niște instrumente foarte simple, ele se numesc fonduri mutuale. Fondul mutual este principiul Pilonului II de pensii sau Pilonul III. Adică, exemplu, echipa de aici poate să facă un fond mutual, contribuim toți cu niște bani în fiecare lună și există un administrator care investește, bursă, titluri de stat ș.a.m.d., nu trebuie să-ți bați capul foarte tare. Instrumentul e la banca în care ai deja încredere, poți să automatizezi această investiție, se trag bani automat din salariu, este cel mai simplu să faci primii pași în investiție. Mai departe, evident, există instrumente un pic mai sofisticate: broker la bursă, un cont la un broker în care îți faci un portofoliu de investiții, dar aș rămâne, totuși, pentru 99% dintre investitori în zona diversificată: fonduri mutuale, ETF-uri, adică niște instrumente care includ zeci sau sute sau mii de companii. Investițiile - să spun așa - în companii individuale, când tu stai, analizezi, compari, verifici, citești rapoarte, astea nu sunt pentru toată lumea.

Imobiliarele, marea pasiune a românilor

Adrian Asoltanie, trainer educație financiară: Imobiliarele sunt dragostea românilor, în orice perioadă ai lua-o. Și acestea trebuie făcute cu mare cap, mai ales în perioade delicate economic, cum este cea prin care trecem acum, pentru că sunt câteva capcane pe acolo. Omul își închipuie că va cumpăra o garsonieră, o pune la închiriere, se plătește singură și - gata! - sunt investitor. Nu e chiar așa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE