Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se schimbă politica agricolă a UE: O nouă strategie privind alocarea fondurilor va fi gata în 2025

Adie vântul schimbării în sectorul agricol european după ce fermierii au protestat masiv. Negocierile inițiate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au dus la concluzia că fondurile pentru agricultură ar trebui alocate în funcție de nevoile concrete ale fermierilor, și nu în funcție de suprafețele arabile.

O nouă strategie agricolă ar urma să fie prezentată anul viitor de Executivul de la Bruxelles.

Alocarea fondurilor europene în funcție de nevoile fermierilor și nu de suprafață agricolă

Raportul privind negocierile inițiate de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și părțile interesate a fost publicat. Principala recomandare a raportului vizează alocarea fondurilor europene în funcție de nevoile fermierilor și nu de suprafață agricolă.

Unul dintre responsabilii de la Bruxelles spune că revizuirea Politicii Agricole Comune este una dintre principalele recomandări ale raportului.

Peter Strohschneider, profesor: Recomandarea este de a face Politica Agricolă Comunitară adecvată scopului. Iar acest lucru înseamnă, pe de o parte, susținerea zonelor rurale pline de viață. Aceasta înseamnă a doua funcție, susținerea veniturilor. Dar cum PAC este din bani publici, acest sprijin ar trebui să fie direcționat, mult mai direcționat, către cei care au nevoie efectiv de acest sprijin.

Greenpeace consideră că este un pas bun către durabilitate

Se preconizează că Executivul de la Bruxelles va folosi aceste sugestii ca bază pentru noua sa propunere privind agricultura și alimentația, care urmează să fie gata la începutul anului 2025.

Greenpeace, care a luat parte la discuții, consideră că este un pas bun către durabilitate.

Marco Contiero, director pentru politica agricolă a Greenpeace UE: În mod clar, dacă ar trebui să scriu asta, aș scrie-o foarte diferit. Dar accept această propunere ca un consens după șapte luni de muncă foarte grea și negocieri foarte dure. Așa că sunt extrem de fericit să văd, de exemplu, că toate părțile interesate din acest grup acceptă faptul că trebuie să abordăm impactul negativ al creșterii animalelor, nu în detrimentul fermierilor. Trebuie să ajutăm fermierii în tranziție, dar este clar că suntem cu toții de acord că trebuie să abordăm problema creșterii animalelor în zonele cu o concentrație foarte mare de animale.

O agricultură mai durabilă

Modul de finanțare a tranziției către o agricultură mai durabilă a fost cea mai importantă revendicăre în timpul protestelor.

Una dintre principalele asociații europene ale fermierilor a fost, de asemenea, parte a dialogului.

Christiane Lambert, președintele COPA: Fermierii nu pot purta toate schimbările pe umerii lor. Unele schimbări au un cost sau pun fermele în dificultate atunci când schimbările sunt prea profunde. Prin urmare, este nevoie de sprijin, pentru că societatea îl dorește. Iar societatea, prin sprijinul public, trebuie să ofere sprijin prin intermediul acestui fond de tranziție.

Raportul mai cere Comisiei Europene să aibă „o mai mare coerență între politica sa comercială și cea privind durabilitatea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE