Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

INS: inflația, la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, dar prețurile continuă să crească

Institutul Național de Statistică ne dă și o veste bună: inflația anuală calculată în luna septembrie a scăzut până la cel mai mic nivel din ultimii trei ani. A ajuns la 4,6% luna trecută, față de 5,1% în august.

Inflația, la cel mai mic nivel din ultimii trei ani

O scădere semnificativă, la care au contribuit carburanții, cartofii și energia electrică. Totuși, în ciuda unor ieftiniri care au avut loc la nivelul mai multor categorii de produse, prețurile au continuat să crească, e drept, mai puțin decât în lunile anterioare.

Și vedem ce s-a întâmplat în magazinele alimentare. Cel mai mult s-au scumpit legumele și conservele de legume, cu peste 16% în ultimul an, apoi conservele de fructe și vinul.

Trecem la produsele nealimentare. Așa cum ne-am obișnuit anul acesta, detergenții sunt în topul creșterilor de prețuri, cu aproape 15 procente. Tutunul, țigările, articolele de igienă, dar și cosmeticele, figurează și ele în acest clasament.

Ajungem la servicii, iar statistica oficială a calculat scumpiri de aproape 18% la serviciile poștale. Mai mult costă și biletele de avion, dar și serviciile de apă, canal și salubritate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE