Guvernul pregătește o amnistie fiscală, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme, în încercarea de a aduce bani în plus la buget. De altfel, în ședința de Guvern de luni, premierul a anunțat că cei care își plătesc taxele până la 25 noiembrie scapă de penalități. De asemenea, contribuabilii corecți, cu taxele plătite la zi, vor fi recompensați cu o reducere a taxelor.
Jurnaliștii Euronews au obținut draftul de proiect care va fi publicat în a doua parte zilei.
„Luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget anulăm dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanțe până la data de 25 noiembrie. Luăm însă și o măsură în premieră după revoluție răsplătim și contribuabilii corecți cu taxele la zi. Astfel, de luna următoare, ei primesc o bonificație de 3% deci plătesc mai puțin către stat”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.
Jurnalistul Euronews România, Daniel Coman, a analizat draftul de proiect și ne explică tot ce cuprinde acesta.
Nu mai e demult un secret pentru nimeni că statul are nevoie de bani și a găsit modalitatea să îi strângă. Prin acest proiect, care deocamdată e într-o formă provizorie.
Măsuri pentru persoanele fizice sau juridice
Guvernul vrea să ne motiveze pe noi toți, persoane fizice sau juridice, să ne plătim datoriile. Și vă propun să începem cu măsurile care ne vizează pe noi, cetățenii. Pe scurt, cei care își plătesc datoriile până la data de 25 noiembrie scapă de o parte dintre ele. Pragul luat în calcul este de 5.000 de lei.
Cei care au restanțe mai mici de 5 mii de lei și le achită sunt iertați de jumătate din datorie. Adică, dacă aveți o datorie de 3 mii de lei, plătiți doar 1500. Peste pragul de 5 mii de lei, scutirea este de 25% din cuantumul datoriei. Foarte important, ambele categorii beneficiază de anularea accesoriilor, adică nu plătesc dobânzile și penalitățile acumulate în baza acestei datorii.
Când vine vorba de firme, aici statul folosește sistemul de bonificație. Adică statul scade 3% din valoarea impozitului pe profit sau impozitului pe venit pe care persoanele juridice îl au de plătit, cu condiția achitării integrale a datoriei până la 25 noiembrie, la fel ca mai devreme.
Am făcut un calcul, să vedem ce înseamnă mai exact această măsură pentru o firmă cu profit de 100.000 de lei. În România, impozitul pe profit standard este de 16%, adică 16.000 de lei în cazul firmei noastre. Asta ar avea de plătit în mod normal. Bonificația de 3% se aplică impozitului, adică celor 16 mii de lei, și ar fi în cazul nostru 480 de lei. Atenție, nu sunt bani pe care firma îi primește, ci îi poate folosi pentru compensarea cu alte impozite și taxe anul viitor.
Proiectul de lege pe care îl pregătește guvernul este mult mai amplu, el nu vizează doar impulsionarea cetățenilor și firmelor să plătească datoriile, ci prevede și limitarea mai multor categorii de cheltuieli.