Articole scrise de Ioana Nicolescu
Admitere anticipată la Politehnica București. Facultatea la care este cea mai mare concurență
Elevii care vor să urmeze o carieră din IT și-au descoperit pasiunea pentru calculatoare devreme. Au avut noroc de profesori buni și de persoane care să-i îndrume la timp spre o facultate care li se potrivește.
Ziua internațională a animalelor fără stăpân. Ore de educație pentru elevi și proteste față de guvernanți
De Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, asociațiile de salvare a patrupedelor au organizat ore de educație despre responsabilizarea oamenilor față de necuvântătoare, dar și proteste față de autorități.
Zilele porților deschise la UNATC. Cum e viața de student la actorie, regie sau scenografie
„Învață regulile ca un profesionist, ca să le poți încălca precum un artist”, spunea Picasso. Pentru sute de elevi care visează să devină artiști, mai întâi trebuie să ajungă la o facultate în domeniu.
Istoria negocierilor care au născut războaie. Acordul de la Munchen din 1938, concesia care a dus la al Doilea Război Mondial
Discuțiile din ultimele săptămâni privind un acord pentru pace în Ucraina aduc aminte de alte situații din istorie când deciziile au fost luate de către marile puteri fără prezența celor direct implicați. I
Limba română, scrisă cu alfabet chirilic până în 1860. Trecerea la literele latine s-a făcut în timpul domniei lui Cuza
Despre latinitatea limbii române învățăm cu toții la școală. De la unele cuvinte, până la alfabetul folosit, recunoaștem ușor proveniența romană. Dar poate că un lucru nu atât de bine știut de mulți este că limba noastră nu a fost întotdeauna scrisă cu litere latine.
Elevii români vor să învețe mai mult la școală despre ce înseamnă democrația și care sunt drepturile lor
Generațiile de după 1990 au perceput democrația ca pe un „dat”. În contextul actual, am început să ne aducem aminte, însă, că nu a fost întotdeauna așa și că au fost români care au murit pentru acest sistem politic.
Ore obligatorii de dezvoltare personală la liceu, dar nu sunt suficienți consilieri în învățământ
Dezvoltare personală și consiliere pentru carieră, o materie obligatorie nouă care va fi studiată la liceu până la finalul clasei a XII-a este binevenită, dar nu sunt suficienți consilieri în sistemul de învățământ momentan ca să poată prelua această materie, spun specialiștii.
Urme vechi de două milioane de ani ale primilor strămoși. Cele mai vechi urme din Europa ale unor posibili strămoși ai omului, găsite în Vâlcea
Cercetători români și americani au descoperit cele mai vechi urme din Europa ale unor posibili strămoși ai omului modern. Aceștia fac parte din specia homininilor și au trăit pe teritoriul României de astăzi acum aproximativ două milioane de ani.
Încep probele orale la Bacalaureat. Elevii trebuie să meargă la ore și în ziua de examen. Andreia Bodea: Mă aștept să vină foarte puțini spre deloc
Luni încep probele orale la bacalaureat. Elevii trebuie să dea examenele înainte sau după ore. Este pentru a doua oară când se organizează probele orale iarna, dar este pentru prima dată când au loc și cursuri în aceleași zile.
Dezvoltare personală prin actorie. Elevii de liceu învață cum să aibă mai multă încredere în ei înșiși
Tracul de a vorbi în public, la examene sau în societate poate fi combătut cu ore de dezvoltare personală prin actorie. Este ideea unui consilier școlar din București, care îi pregătește pe copii să facă față situațiilor de viață reale, ce necesită încredere de sine și abilități de comunicare.
Țipete și amenințări la clasă. Părinții copiilor acuză rele comportamente din partea învățătoarei
Mai mulți copii dintr-o clasă de învățământ primar de la o școală din Hunedoara au ajuns la psiholog cu diverse probleme provocate de comportamentul învățătoarei lor. Există înregistrări în care se aude cum dascălul strigă la copii, îi amenință și-i umilește în timpul orelor.
Noi reguli pentru competențele de la BAC 2025: Elevii claselor a XII-a nu au liber în zilele de examen
Ministerul Educației a transmis școlilor documentul cu indicațiile pentru organizarea probelor de competențe de la Bacalaureat. Asta cu doar două săptămâni înainte ca acestea să aibă loc.
BAC 2025. Profesorii se tem că programul probelor de competențe va afecta orarul școlilor
Au mai rămas trei săptămâni până la susținerea probelor orale la bacalaureat, iar presiunea organizării crește de la o zi la alta pentru profesori. Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor susține o parte a examenului de Bacalaureat peste trei săptămâni.
Cafeneaua de unde poți adopta pisici, în București, dar cu un viitor incert. Peste 30 de feline sunt în pericol de a-și pierde adăpostul temporar
La cafenea, dar nu pentru băutura aromată care ne trezește simțurile în fiecare dimineață, ci pentru a adopta o pisicuță. Moda cafenelelor pentru adopțiile animalelor fără stăpân a apărut în Japonia, la începutul anilor 2000. În România găsim astfel de localuri în capitală
Cum afectează ordonanța „Trenuleț” educația. Schimbări la examenul de BAC și la studiile de licență
Sistemul de educație este puternic afectat de măsurile ordonanței „Trenuleț”, care blochează angajările și salariile. Nu doar profesorii au de suferit, dar și elevii defavorizați pierd ajutoare financiare.
Retrospectiva Educației 2023: Două legi noi, o grevă de amploare a profesorilor și rezultate slabe la testele PISA
2023 a început cu dezbaterile privind cele două proiecte ale legilor educației. După luni de discuții în Parlament, ele au fost publicate pe 5 iulie în Monitorul Oficial. Legea învățământului preuniversitar, cea care afectează aproape trei milioane de elevi, a fost cea mai controversată.
SPECIAL. Ce învață elevii români la școală despre regimurile totalitare comparativ cu alte țări
Răsturnarea situației politice în urma alegerilor prezidențiale ne face să ne întrebăm ce învață tinerii la școală despre democrație și ideologiile totalitare ale secolului XX? De altfel, cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe DEX online a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale.