La cafenea, dar nu pentru băutura aromată care ne trezește simțurile în fiecare dimineață, ci pentru a adopta o pisicuță. Moda cafenelelor pentru adopțiile animalelor fără stăpân a apărut în Japonia, la începutul anilor 2000. În România găsim astfel de localuri în capitală, la Cluj- Napoca și în Timișoara.
Peste 30 de pisici așteaptă să fie adoptate la cafenea. Ea este Mița, una dintre ele și deja este în așteptare de aproape 6 luni de zile după omul ei.
Iulia Covor, patroana cafenelei cu pisici din București: Am adunat-o de pe stradă de aici din cartier, din zona Colectiv, unde am fost să sterilizăm mai multe pisici, era foarte slabă și o dureau tare dinții când mânca fiindcă avea o stomatită urâtă și atunci am mers cu ea la medic, ne-a spus că trebuie să mănânce hrană umedă și clar nu mai era viață pentru ea să rămână în stradă și a rămas la noi. Este o pisică foarte cuminte, iubitoare și recunoscătoare, ne bucurăm foarte mult că am salvat-o de pe stradă.
Însă, Mița și companioanele ei sunt amenințate cu evacuarea de către proprietarul casei în care funcționează cafeneaua.
Iulia Covor, patroana cafenelei cu pisici din București: Probabil va trebui să închidem, dar nu știm exact când, pentru că, din păcate, nu ne mai înțelegem cu domnul proprietar, care dorește să ne dea afară, să ne evacueze. În momentul de față nu ne permitem să ne găsim un alt loc pentru că nu o ducem prea bine financiar, avem datorii foarte mari la veterinar. Nu le vom lăsa, evident, o să le înghesuim la noi în case pe cele care nu le vom da, sau, dacă găsim sprijin financiar.
Timp de peste 10 ani, cafeneaua a fost vizitată, în general, de iubitori de animale care, la rândul lor, au salvat suflete nevinovate de pe străzile orașului.
Clientă: Noi amândouă suntem înnebunite după pisici. Eu am trei, ea are una și toate au fost tomberoneze, cum le spunem noi, au fost adoptate. Sunt niște suflețele și e plăcut să le vezi cât de fericite sunt, îți dau energie, orice durere parcă îți iau.
Clientă: Am găsit-o pe Mia, pisicuța mea, acum 4 ani în fața scării, avea zgardă, era sterilizată, am încercat să-i găsesc proprietarul cu afișe, anunțuri pe internet, dar nu am găsit, deci nu știu a cui a fost. Am decis să o iau cu mine și să o păstrez, am zis că oriunde merg, o să fie în permanență cu mine, nu o să o las pe străzi. Acum e bine acasă, doarme se bucură de căldură.
Reporter: Ce bucurie vă aduce în viață compania ei?
Clientă: Liniște, energie, am un companion cu care să împart și bune și rele. Arată că înțelege ceea ce-i transmiți, în limbajul ei cu miau miau, cu tors, se gudură și e prezentă lângă tine, că e bine, că e rău, e acolo.
Primele cafenele pentru adopții de pisici au fost deschise în Japonia. Ideea a fost preluată și în alte țări, iar în România mai există astfel de localuri în Timișoara și în Cluj-Napoca.