Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ziua internațională a animalelor fără stăpân. Ore de educație pentru elevi și proteste față de guvernanți

De Ziua Internațională a animalelor fără stăpân, asociațiile de salvare a patrupedelor au organizat ore de educație despre responsabilizarea oamenilor față de necuvântătoare, dar și proteste față de autorități. Voluntarii atrag din nou atenția asupra unor adevărate lagăre de eutanasiere a câinilor fără stăpân, ținuți acolo în condiții îngrozitoare. Singura soluție eficientă și umană este o campanie națională de sterilizare, însă așa ceva nu a fost implementat niciodată de guvernanți în țara noastră.

De ziua animalelor fără stăpân, asociația care construiește cel mai mare și singurul spital veterinar gratuit din țară a organizat o oră de educație veterinară pentru elevii de clasa a V-a de la o școală din Capitală. Pacienții au fost șase cățeluși recent salvați, care sunt găzduiți de ASPA București.

Nicu Ciprian, medic veterinar: „Încercăm să le arătăm copiilor cume este să fii medic veterinar pentru o zi și ce înseamnă să faci ori o deparazitare, să știe regulile de bază, să facă un vaccin, o microcipare”.

Elevă: „(Cum ți s-a părut experiența?) Foarte frumoasă! (Ți-a dori să ai cățeluși acasă?) Am doi.(Ți-ai dori să fii poate medic veterinar?) Da.”

Elevă: „Aș mai lua doi câini dacă aș putea, că mai am și eu doi. Aș vrea să am o clădire mai mare în care să am grijă de animale, să le spăl, să le dau de mâncare.”

Puii au fost adevărate vedete la oră.

Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews: „Micuța Sara, care a fost descoperită recent de către salvatori, a fost abandonată împreună cu surioarele și frățiorii ei și își caută un stăpân, o familie a ei care să o iubească pentru totdeauna.”

Cătălina Trănescu, director general ASPA: „În total, în cele două adăposturi avem aproximativ 2.400 de câini. Din adăposturile ASPA, anul trecut au fost adoptați aproximativ 1.550 de căței. Desigur, puii sunt preferați. Iar cele mai puține șanse, din păcate le au seniorii.”

Amenzile aplicate pentru abandonarea unui câine

Pentru abandonarea unui câine, vinovatul poate fi amendat cu sume de la 3.000 până la 12.000 de lei. Deși în 2020 a fost înființată Poliția Animalelor în România, în mod contradictoriu, legislația română încă permite omorârea câinilor.

Alina Florescu, președinte asociația Toto și Pufi: „Anul trecut au fost omorâți 27.000 de câini aproximativ. 10.000 au decedat în adăposturi, iar în ultimii 25 de ani de când se folosește această metodă, s-au eutanasiat 1,5 milioane de câini aproximativ.

E vorba de aproximativ un miliard de euro care au fost cheltuiți strict pentru eutanasiere, buget din care nu s-a făcut nicio sterilizare.”

Sterilizarea în masă a câinilor, soluția aplicată în UE

Soluția implementată cu succes de alte țări europene este sterilizarea în masă a câinilor.

Alina Florescu, președinte asociația Toto și Pufi: „Se prelungește situația actuală dacă nu facem un program național de sterilizare cu centre și clinici mobile care să acopere câteva cicluri de înmulțire ale câinilor. (Mai sunt astfel de situații în alte țări europene în momentul de față?) Nu.”

Asociațiile nonguvernamentale se luptă de peste 25 de ani cu această situație. Ca de obicei, societatea civilă este cea care vine cu soluțiile.

Laura Fincu, președinte asociația Sache: „În 2021 am început proiectul unui spital veterinar social. Este 80% gata. Preluăm enorm de multe animale care suferă din cauza omului. 100 de animale vor putea fi cazate pe termen lung și mult mai multe vor putea fi tratate.”

Construit din fonduri de la ONG-uri din țară și din străinătate, care susțin salvarea animalelor, spitalul va fi gata anul acesta, în toamnă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE