Articole scrise de Ioana Nicolescu
București: Ziua Europei, sărbătorită la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. Îmbrăcați tradițional, elevii au prezentat istoria statelor europene
Ziua Europei a fost sărbătorită cu fast la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București. Elevii au pregătit momente artistice specifice fiecărui stat din Uniune, au pus în scenă obiceiurile și au prezentat istoria țărilor europene.
Magnoliile, printre cele mai vechi plante cu flori din lume. Există de pe vremea dinozaurilor
Magnoliile au peste 90 de milioane de ani, fiind printre cele mai vechi plante cu flori din lume, a explicat pentru Euronews România biologul Petronela Comănescu de la Grădina Bitanică din București.
Proiect: Camere de supraveghere în grădinițe. Sistemele de monitorizare ar putea fi montate, fără acordul părinților
Camere de supraveghere fără acordul părinților în toate grădinițele și creșele din România. Este propunerea mai multor parlamentari PSD, într-un proiect legislativ depus la Camera Deputaților. În momentul de față, legea nu permite o asemenea monitorizare în instituțiile de învățământ.
EXCLUSIV. Directoarea școlii ”Nicolae Titulescu”, unde un elev ar fi fost violat, și-a dat demisia. Ministerul Educației a trimis Corpul de Control
Profesoara Iudita Popteanu și-a dat demisia, marți, din funcția de director al școlii Gimnaziale ”Nicolae Titulescu” din București, unde un elev ar fi fost abuzat sexual.
Dinozauri pitici, unici în lume, descoperiți în Transilvania. Fosilele sunt analizate într-un laborator din Budapesta și vor ajunge, ulterior, la București
Ultimele fosile de dinozauri pitici, care au trăit acum 70 de milioane de ani, descoperite în Țara Hațegului sunt analizate la un laborator din Budapesta, înainte să fie aduse la București.
Elevii din învățământul privat nu au primit bursele de excelență de la Ministerul Educației. Sumele sunt restante de 5 luni
Elevii din învățământul privat nu au primit nici până astăzi bursele de excelență de la Ministerul Educației. Asta deși oficialii spuneau, la finalul anului trecut, că situația se va rezolva, până la 1 ianuarie.
Conducătorii doctorali scapă de răspunderea plagiatului. Doctoranzii rămân singurii responsabili pentru tezele lor, potrivit noului Regulament
Conducătorii de doctorat nu mai pot fi trași la răspundere, dacă lucrările pe care le-au supervizat se dovedesc a fi plagiate. Asta reiese din noul Regulament publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial.
Ce știu elevii despre Mica Unire? Copiii aud pentru prima dată la școală despre Unirea Principatelor în clasa a IV-a
24 ianuarie este ziua în care, acum 165 de ani, a avut loc Unirea Principatelor Române, după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Dar ce învață copiii la școală despre Unirea Principatelor? Primele lecții despre subiect le au la sfârșitul învățământului primar.
STUDIU. Elevii de la sat au de două ori mai multe șanse să lipsească de la BAC. Care este profilul elevului care nu se înscrie la examen
Elevii de la sat au de două ori mai mari șanse să lipsească la cel puțin o probă a examenului de Bacalaureat. Asta arată un studiu realizat de Institutul de Științe ale Educației. Anual, zeci de mii de elevi care intră în clasa a XII-a nu se regăsesc și printre cei care se înscriu la Bac.
Cum au abordat românii inflația în 2023: bani mai puțini pentru educație și hrană
În ciuda scăderii inflației, populația face față din ce în ce mai greu cheltuielilor zilnice. O spune statistica oficială, din care reiese că în toamna anului trecut, românii au redus drastic sumele alocate Educației, chiar cu peste 50%.
Orașele României pierd din populație. Milioane de tineri români au ales să trăiască în Marea Britanie, Italia sau Spania
De mai bine de 10 ani, orașele României pierd din populație în ritm mai ridicat decât media națională. Motivele țin de scăderea demografiei și de migrația economică, iar fenomenul nu pare că se va opri în curând.
STUDIU. Românii sunt printre cei mai buni vorbitori de limba engleză din lume
Românii sunt printre cei mai buni vorbitori de limba engleză din lume, arată un studiu. Mai exact, suntem pe locul 15 la nivel mondial, după Finlanda. Și țările vecine stau destul de bine, imediat după noi sunt Bulgaria și Ungaria.
Edy și Frodo, câinii care îi ghidează pe nevăzători prin viață
Câinii ghizi pentru nevăzători sunt antrenați special timp de cel puțin doi ani înainte să ajungă la beneficiari. În acest răstimp, pentru a reobișnui cu modul de trai al oamenilor, sunt găzduiți de voluntari care, la rândul lor, participă la antrenamente.
Benzile desenate, o pată de culoare în viața copiilor din comunism. Adrian Cioroianu: Revista Pif ne-a deschis ochii, ne-a învățat limba franceză
Copilăria înainte de 1989 era de cele mai multe ori la fel de lipsită de culoare ca viața adulților. Nu exista acces la cultura și arta occidentală, muzica de atunci nu era auzită la radio și nici serialele sau filmele nu erau difuzate la televizor.
Matematica, problemă grea pentru învățământul românesc. Metoda de predare a materiei este abstractă și axată excesiv pe reținerea teoriei
Rezultatele la matematică ale elevilor români sunt tot mai slabe, potrivit evaluărilor PISA. Este singura materie unde au pierdut punctaj față de rezultatele din 2018. Motivele țin atât de modul învechit al predării, cât și de programa abstractă a materiei în învățământul românesc.
Educația digitală. Mircea Miclea: „Un profesor bun construiește o soluție în funcție de cei pe care-i are în față”
Sistemul de educație trebuie să se adapteze rapid la schimbările tehnologice sau se rupe complet de realitatea în care trăiesc copiii din ziua de azi. Este avertizarea experților, care spun că metodele clasice de predare trebuie combinate cu exerciții digitale.
Programare și robotică, de la clasa a II-a. Un învățător de la o școală din mediul rural predă cu cele mai noi tehnologii
Elevii de la o școală din mediul rural învață programare și robotică încă de la clasa a II-a. Este inițiativa unui învățător pasionat de tehnologie care a adaptat orele de la școală astfel încât să le transmită elevilor cele mai noi cunoștințe și abilități, pe înțelesul lor.
Elevii cer mai multe drepturi. Jumătate dintre copii nu sunt consultați atunci când se iau decizii care îi privesc
De ziua internațională a drepturilor copilului, reprezentanții acestora au cerut Guvernului României să îi consulte atunci când ia decizii care-i privesc. Educația este domeniul în care își doresc să aibă un cuvânt de spus.
Drumul artistului până la marile scene ale lumii. Concertmaestru: Trebuie să fii obsesiv în rutina ta de zi cu zi, ca să poți ajunge la un nivel înalt
Astăzi vorbim despre talente deja consacrate ale muzicii, însă drumul până la marile scene ale lumii este dificil și, de multe ori, inaccesibil pentru multe familii. Chiar dacă părinții descoperă că au copii talentați, studiul muzicii este scump.
Fost ministru al Educației, despre bursele de merit: Mesajul ministerului este că nu contează cât de mult muncești, contează unde te așezi
Acordarea burselor de merit și elevilor care au medii sub 5 este o aberație a legilor educației și este doar începutul, spune fostul ministru al Educației Mircea Miclea, într-un interviu pentru Euronews România.
Costurile unei educații universitare în alte țări. Studenții români din străinătate au nevoie de un venit lunar de minimum o mie de euro
A venit perioada înscrierilor la studii în străinătate. Universitățile din Uniunea Europeană, Marea Britanie, Statele Unite organizează deja procedura de admitere pentru tinerii care sunt acum în ultimul an de liceu.
Cum învățăm copiii să citească de mici. Alice Sharp, educator britanic: Trebuie să le arătăm vizual ceea ce citesc ca să-și poată imagina
Educația se face cu trei elemente cheie: curiozitate, entuziasm și comunicare. Acestea sunt fundația unui început bun de cât mai devreme posibil, potrivit lui Alice Sharp, expert britanic renumit în domeniul educației timpurii.