Educația școlară ar trebui să includă cât mai multe lucruri practice și utile în viața de zi cu zi, însă acestea sunt deseori trecute la nivel de opțional. Un exemplu este educația financiară, una dintre cele mai importante lecții pe care ar trebui să le învețe copiii la școală. Profesorii sunt deseori nevoiți să vină EI cu astfel de inițiative pentru a le transmite copiilor acele cunoștințe de viață pe care în mod sigur le vor utiliza mai târziu.
Discuție elevă - profesor
Profesor: Știi ce se întâmplă dacă din neatenție agăți cu geaca un produs de la raft și-l dai jos și-l spargi?
Elevă: Da, îl plătesc, pentru că a fost vina mea că l-am dărâmat și-mi asum responsabilitatea.
Maria și colegii ei învață despre asigurări și gestionarea situațiilor în care trebuie să repare un bun stricat. Este una dintre lecțiile predate chiar de experți din sistemul bancar, pe care profesorii școlii i-au invitat la ore ca să le explice elevilor noțiuni de educație financiară. Cei mici au plecat acasă cu lecția învățată.
Mihai, elev: „Polița de asigurare de la etajul 9 este mai scumpă decât cea de la parter pentru că dacă ți se inundă parterul, poți să inunzi doar alți oameni care sunt la parter, dar dacă ești la etajul 9 poți să inunzi chiar aproape tot blocul”
Marius Constantinescu, broker de asigurări: „Le-am explicat că legislația de la noi prevede că atunci când strici ceva, trebuie să-l repari. Le-am explicat că și dacă avem asigurare, costul acesteia va crește dacă în fiecare săptămână notificăm câte un geam spart, câte o mașină zgâriată.”
Și nu este singura lecție pe care au învățat-o cei mici.
Maria, elevă: „Banii nu cad din cer, nu cresc în copaci ca să poți să-ți iei tot ce dorești. Pentru asta trebuie să muncești pentru bani. De exemplu, în clasa a V-a voi primi bursă dacă voi învăța.”
Smaranda, elevă: „Să avem grijă de banii noștri și să nu-i cheltuim pe prostii. Să-i dau pe ce am nevoie și să nu iau multe jucării, dar să nu mă joc cu ele, adică să nu iau ceva de dragul de a lua doar”.
Daniela Stoian, învățătoare: „Treptat, în școală își face loc această activitate, această educație financiară care să-i familiarizeze pe ei cu conceptele acestea și cu noțiunile din domeniul financiar care să-i pregătească realmente pentru viață.”
Educația financiară. Când a apărut materia și câți elevi o studiază la școală
Educația financiară se poate face pe tot parcursul învățământului obligatoriu, în funcție de cum se organizează școala. Ea a apărut ca opțional acum mai bine de 10 ani, la inițiativa unui consilier de la Banca Națională a României.
Ligia Goloșoiu, realizatorul opționalului școlar Educație Financiară: „La început așa am pornit, cu o oră pe săptămână, după aceea, învățătoarele se pliază mai ușor, adică pot să combine cu matematică, limbă română, cu antreprenoriat, iar la gimnaziu cu o oră de dirigenție și combinat cu istorie, cu matematică financiară și chiar cu antreprenoriat.”
Anual, între 35.000-40.000 de elevi învață educație financiară la școală, în România. În peste 10 ani de zile de când există acest opțional, în jur de un milion de copii au beneficiat la nivel național. În total, sunt aproximativ trei milioane de copii înmatriculați în învățământul obligatoriu.